Vraagtekens bij bevoordeling SRO zwembad Hogeweg

2 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Tot dusver staat de teller voor de bouw van het nieuwe zwembad aan de Hogeweg op 33 miljoen euro. Vanwege een contract moet de gemeente de exploitatie uitbesteden aan de SRO. VVD en BPA zijn bang dat dit flink kostenverhogend zal werken. ,,De bevoorrechte positie en subsidiëring van de SRO in exploitatie en onderhoud staan een gemeentelijk investeringsvoordeel van vele miljoenen in de weg’’, denkt BPA-raadslid Ruud Schulten.

door John Spijkerman

Contractueel is de gemeente verplicht het beheer en de exploitatie van het nieuwe zwembad eerst aan te bieden aan de SRO: het zogenaamde ‘preferred supplierschap’. SRO heeft een offerte opgesteld die marktconform moet zijn. Een extern bureau heeft dat voor het college beoordeeld. Op 17 januari heeft het college de exploitatieovereenkomst aan SRO gegund. BPA en VVD denken dat deze constructie de gemeente onnodig veel extra geld kost. Volgens de BPA is de SRO per jaar 50.000 euro duurder dan een marktconforme aanbesteding. De VVD vindt dat de bevoorrechte positie van de SRO leidt tot ‘misgelopen concurrentievoordeel’. De BPA overweegt bij de Europese Commissie een procedure in te stellen wegens ongeoorloofde overheidssteun.

BPA-raadslid Ruud Schulten zegt dat het veel goedkoper is om bouw, ontwerp, exploitatie en onderhoud van het nieuwe zwembad door één partij te laten doen. ,,Daardoor kan het tien tot vijftien procent goedkoper. Als je alles in één hand houdt, scheelt dat 5 tot 6 miljoen euro.’’ Doordat de SRO het onderhoud en de exploitatie gaat doen, is die constructie onmogelijk. VVD-raadslid Daniëlle van Wijngaarden verwijst naar een plan van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) voor de bouw van zwembaden. Daarin wordt een investeringsbedrag genoemd van 16,4 miljoen euro.

De BPA blijft tegen een zwembad aan de Hogeweg en merkt op dat door de jarenlange vertraging het huidige Sportfondsenbad aan de Bisschopsweg veel langer in gebruik moeten blijven dan aanvankelijk gedacht. Dat brengt flinke extra kosten met zich mee. ,,Ik sluit niet uit dat het om miljoeneninvesteringen gaat’’, stelt Schulten. De BPA wil daar duidelijkheid over. Bovendien is nog niet alle grond aan de Hogeweg in het bezit van de gemeente. De BPA wil van het college weten wat dat voor financiële gevolgen dat heeft. Schulten denkt dat het tijd wordt dat de gemeenteraad er een maximumbudget vastlegt voor de bouw van het zwembad. ,,Het is met 16 miljoen euro begonnen en inmiddels staat de teller op 33 miljoen.’’

Gelet op de crisis op de bouwmarkt wil het college het zwembad aan de Hogeweg zo snel mogelijk aanbesteden, omdat dit nu goedkoper zou zijn. Het college waarschuwt dat langlopende discussies over beheer en exploitatie averechts zullen uitpakken. De bouw wordt er door vertraagd en de kosten nemen toe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie