Nog geen definitieve alcoholopvang

2 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het concept-ontwerp voor de definitieve alcoholopvang aan de Leusderweg 24 is al meer dan een jaar klaar, het participatieproces met de buurt is doorlopen, maar óf en wanneer de alcoholopvang opengaat, blijft voorlopig nog even onzeker. De gemeente heeft afgelopen zomer in verband met bezuinigingen besloten even pas op de plaats te maken met het daklozenbeleid in Amersfoort.

door John Spijkerman

In april 2008 besloot de gemeenteraad enkele plekken aan te wijzen voor de opvang van dak- en thuislozen. B en w wilden de opvangvoorzieningen uitbreiden omdat de zorg aan dak- en thuislozen moest worden verbeterd en de groep meer perspectief moest krijgen. B en w wilden zo snel mogelijk aan de slag met de uitgebreide opvang. In afwachting van een definitief hostel voor harddrugsverslaafde dak- en thuislozen is er inmiddels een tijdelijk hostel aan de Zwaluwenstraat, de Kleine Haag 3 wordt gebruikt als tijdelijke locatie voor een Zorgcentrum met 24-uursopvang voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen en het Smallepad wordt gebruikt als tijdelijke dagopvang voor dak- en thuislozen. Alleen de definitieve 24-uurs alcoholopvang aan de Leusderweg laat op zich wachten. De kosten daarvan werden drie jaar geleden al geraamd op 1,5 miljoen euro.

De achtergrond daarvoor zijn de bezuinigingen waarmee de gemeente te maken heeft en de gelden die de gemeente ontvangt vanuit het rijk. ,,Er wordt even mee gewacht totdat in de Kadernota de afwegingen voor de bezuinigingen worden gemaakt’’, zegt gemeentewoordvoerder Hendriks. Wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn voor het daklozenbeleid is nog onduidelijk. De opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen kosten veel geld. Zo zou nieuwbouw van een definitief hostel in de Hogewegzone alleen al circa 3,4 miljoen euro kosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie