‘Nijkerkerstraat kan zo niet langer’

26 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Bij het ongeluk vorige week donderdag op het fietspad van de Nijkerkerstraat raakte een 70-jarige inwoner van Nijkerk gewond nadat hij was aangereden door een personenauto. De auto stond stil voor het kruisingsvlak maar vermoedelijk stond de achterzijde van de auto nog voor een klein gedeelte op het fietspad. De naderende fietser is vervolgens tegen de trekhaak van de auto gereden en kwam zwaar ten val.

PvdA en BPA eisen opheldering HOOGLANDERVEEN - ,,Dit kan zo niet langer, dit is het zoveelste ongeluk”, zo reageert PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez op het ongeluk donderdag op de kruising Nijkerkerstraat en Van Tuijllstraat. De BPA pleit op haar beurt voor de komst van tijdelijke mobiele verkeerslichten op het kruispunt, vooruitlopend op definitieve maatregelen.

door André van der Velde

Het ongeluk staat niet op zichzelf: de afgelopen weken vonden meerdere ongevallen met fietsers plaats op de Nijkerkerstraat. Dieptepunt was 10 oktober vorig jaar. Toen verloor een 74-jarige fietsster uit Nijkerk het leven nadat zij tijdens het oversteken een personenauto niet had zien aankomen.

Naar aanleiding van de reeks ongelukken heeft de PvdA wethouder Hans Buijtelaar op het matje geroepen. ,,De PvdA heeft al bij de begrotingsbehandeling van november aangeven dat deze blackspot zo snel mogelijk moet worden opgelost, helaas was er toen geen meerderheid in de raad die onze mening deelde. Wethouder Hans Buijtelaar moet nu tekst en uitleg geven over de verkeerssituatie.”

De BPA gaat nog een stapje verder. Die partij pleit er voor zo snel mogelijk tijdelijke mobiele verkeerslichten op het kruispunt te plaatsen. ,,Die moeten ervoor zorgen dat kinderen, fietsers maar vooral ook oudere mensen op weg naar hun boodschappen in Hoevelaken, veilig kunnen oversteken”, aldus raadsleden Ruud Schulten en Hans van Wegen. De plaatsing van de verkeerslichten moet vooruitlopen op structurele maatregelen. De BPA wil dat wethouder Buijtelaar in overleg met de provincie snel een studie te laat uitvoeren naar een definitieve oplossing. Een mogelijke definitieve oplossing zou de aanleg van een kleine rotonde zijn.

Martine Elverding van de Belangenvereniging Hooglanderveen benadrukt dat het probleem bij de kruising al heel lang speelt. ,,We hebben al jaren geleden onze zorg laten blijken. Het zijn zeker niet de eerste ongelukken die hier de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden’’, reageert ze. ,,Na het dodelijke ongeval hebben we er opnieuw bij de gemeente op aangedrongen er serieus naar te kijken. Het is een zwart gat, het is voor fietsers die daar willen oversteken heel gevaarlijk omdat zij slecht zicht hebben en auto’ s vaak te hard rijden.’’

Elverding vindt de snelheidsbeperkende maatregel van 60 kilometer per uur op een deel van de Nijkerkerstraat niet voldoende. ,,Voor de rest van die weg geldt 80 km. Eer automobilisten, op de 60 zitten, zijn ze het stuk al weer voorbij.’’ Zij pleit er daarom voor de hele weg 60 kilometer per uur te maken, inclusief snelheidsremmende drempels. ,,En bij de kruising willen we een rotonde of verkeerslichten.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie