Kooijman

26 januari 2011 om 00:00 Ondernemend

,,Terug in Nederland moest ik daar wat mee, toen ben ik gaan tekenen. Eerst voorzichtig, want ik was daar lang niet meer aan toegekomen. Gaandeweg vond ik echter de techniek om de heel speciale stemmingen en uitdrukkingen van jonge mensen op de subtiele grens tussen jeugd en volwassenheid te vangen. Het mooie is dat de tieners, maar ook degenen die?hen goed kenden, razend enthousiast waren.”

AMERSFOORT - Onlangs exposeerde de Amersfoortse kunstenaar Suus Kooijman in haar atelier een indrukwekkende serie getekende portretten van jonge mensen. Zij voegt daarmee een heel nieuwe dimensie toe aan haar artistieke oeuvre, waaronder de abstracte wandsculpturen die de aandacht trokken van belangrijke kopers in binnen- en buitenland. Een vakantie in Italië vormde de inspiratiebron. ,,Tijdens die zomer heb ik een groot aantal foto’s van de tieners in ons gezelschap gemaakt’, vertelt Kooijman.

Nu de eerste stap gezet is, wil Kooijman vaker portretten gaan maken, ook van mensen in andere leeftijdsgroepen of eventueel groepsportretten. ,,Ik zie het als een nieuwe fase?in mijn ontwikkeling”, zegt ze zelf. ,,Een periode die heel goed naast mijn abstracte, soms haast geometrische werk past, en waarvan ik ook raakvlakken voel met dat werk. Want juist niet abstract, zijn de portretten wel degelijk gestileerd en is er?door weglating ruimte gelaten voor interpretatie.In het werken met potlood blijf ik dicht bij mijzelf, potlood is erg geschikt voor abstract en suggestief werken. Door het gebruik van wit als ondersteuning en het weggummen van niet noodzakelijke vlakvulling ontstaan tekeningen die?sterk door grijzen en witten worden genuanceerd. Daardoor verschijnt het portret heel puur op het netvlies, maar doet het tegelijk een sterk appel op de nieuwsgierigheid van de toeschouwer.”

Kooijman is zich er van bewust dat niet iedereen thuis over de wand beschikt om een dergelijk megaportret te exposeren. ,,Ik ben groot begonnen om het gevoel voor tekenen te hervinden. Maar natuurlijk kan ik in alle gewenste maten werken. Verder hoeven de geportretteerden ook niet urenlang te poseren, omdat ik in het atelier uitvoerige fotostudies maak. Er is veel mogelijk, uiteindelijk is het de opdrachtgever die blij moet zijn met het portret.”?

Kooijman geeft haar vaardigheid en visie ook door aan anderen. Bijvoorbeeld in teken- en schilderlessen voor volwassenen en kinderen. ,,Ik vind het fijn om mijn cursisten te helpen hun techniek te verbeteren. Vaak staan ze versteld van hun eigen kunnen.’?

Suus Kooijman

Atelier: Neonweg 12

033 4553668/ 06 22985222

suuskooijman@casema.nl

www.suuskooijman.com

www.schilderlesseninamers-foort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie