Lichtenberg hele week dicht

26 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

Dat zegt woordvoerster Marije Mansfeld van het Meander Medisch Centrum. In overleg met het energiebedrijf is maandag een plan van aanpak afgesproken. ,,Er is nu gestart met deze stroomoplossing, maar wanneer deze gerealiseerd is, is op dit moment nog niet duidelijk’.’

Grootscheepse evacuatie na stroomprobleem AMERSFOORT - Het is nog niet duidelijk wanneer de zaterdag en zondag geëvacueerde patiënten weer terugkunnen naar locatie De Lichtenberg. Duidelijk is wel dat het ziekenhuis deze hele week gesloten zal blijven voor patiënten.

door André van der Velde

Zaterdagavond en zondagochtend vroeg zijn 172 patiënten uit locatie Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum geëvacueerd. Van hen gingen er 34 naar huis, en het overgrote deel, 95%, van de andere patiënten werd opgenomen in de twee andere locaties van het Meander in Amersfoort (Elisabeth) en Baarn. De dialysepatiënten werden ondergebracht in locatie Harderwijk. Twaalf cardiologie-patiënten en patiënten die extra zorg nodig hebben, werden overgebracht naar onder meer het UMC Utrecht.

De grootscheepse evacuatie was nodig nadat zaterdag vergeefs was geprobeerd het ziekenhuis weer op de reguliere stroomvoorziening aan te sluiten. Door de brand in het transformatorhuis was vrijdag een stroomstoring ontstaan en was het ziekenhuis op de noodstroomvoorziening omgeschakeld. Bij de terugzetting zaterdag op het hoofdstroomnet ontstond kortsluiting en besloot het MMC uit voorzorg de patiënten te evacueren. Dit omdat volgens de veiligheid van patiënten en de continuïteit van de zorg niet kon worden gegarandeerd.

De oorzaak van de brand van vrijdag is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk waarom de omzetting zaterdag mislukte. ,,We zullen het onderzoek afwachten naar wat er precies is gebeurd”, zegt Mansfeld. De veronderstelling dat verouderd materiaal een rol kan hebben gespeeld verwerpt ze met kracht. ,,Iedereen weet dat we naar een nieuw ziekenhuis aan de Maatweg gaan, maar dat betekent niet dat we niet meer in de andere locaties investeren. Dat doen we wel degelijk. De installaties zijn gekeurd volgens de strengste eisen en normen van de inspectie en voldoen aan alle veiligheidseisen.”

De stroomstoring heeft dinsdag geleid tot een aantal onverwachte neveneffecten. Zo was er even na 12.00 uur een loos brandalarm in de keuken van De Lichtenberg. Daar werd eten bereid voor het nog aanwezige personeel. Maar omdat de afzuigkap niet goed functioneerde, vanwege de beperkte stroomvoorziening, werd het brandalarm geactiveerd. De gealarmeerde brandweer was uitgerukt, maar kon onverrichter zake weer terugkeren.

Ook de ict- afdeling van het MMC kampte dinsdag met de gevolgen van de stroomstoring. Op de locaties Amersfoort Elisabeth en Baarn was een deel van de patiëntgegevens beperkt beschikbaar door een computerstoring.

Als gevolg van de tijdelijke sluiting van De Lichtenberg heeft het MMC ook personeel ‘over’. ,,Er is nu sprake van een beperkte overcapaciteit van personeel’’, aldus Mansfeld. ,,Het overgrote deel van de verpleegkundigen en artsen is nu werkzaam op een van onze andere locaties of in een van de andere ziekenhuizen. Maar een deel van onze verpleegkundigen is nu op afroep beschikbaar. Zij laten zich via hun teammanagers informeren als hun inzet anders is in dan hun rooster.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie