Ongelukkig verlies Eemland

12 januari 2011 om 00:00 Sport

Na meer dan zes weken rust -als gevolg van het koude winterweer- moest afgelopen zaterdag op het eigen sportpark Bokkeduinen worden aangetreden tegen Castricum, jarenlang toonaangevend op het hoogste rugbyniveau. Daar beide ploegen staan gepositioneerd op respectievelijk de 6e en de 7e plaats in de ereklasse was winst voor RC Eemland belangrijk om naar boven te kunnen blijven kijken (eerste vier nemen deel aan de play offs).

Valse start rugbyers na lange winterstop AMERSFOORT - Het eerste team van rugby-ereklasser RC Eemland kwam afgelopen zaterdag na een gedwongen lange winterstop vals uit de startblokken. Op eigen terrein werd met 19-26 verloren van naaste concurrent Castricum. De nederlaag was mede te wijten aan het feit dat de Amersfoorters langere tijd in ondertal (2 spelers met een tijdstraf) de strijd moesten aangaan met de geslepen spelers van rugbygrootmacht Castricum.

De bezoekers uit Castricum begonnen gedreven aan de wedstrijd en drukten RC Eemland al vroeg in de verdediging. Die stond echter als een huis en gaf geen krimp. Na een kleine tien minuten speeltijd worstelde de thuisploeg zich onder de druk van de gasten uit en speelde het spel zich voornamelijk af rond de middellijn. Een interceptie van een aanval van de bezoekers leverde de eerste try op voor de thuisploeg door Kjell Bulens die onder de palen wist te scoren (7-0 inclusief conversie).

Vervolgens trok RC Eemland de wedstrijd naar zich toe en bivakkeerde lange tijd op de helft van de gasten uit Castricum, waarbij het een kwestie van tijd leek alvorens de volgende score voor de thuisploeg zou vallen. De verdediging van de bezoekers stond echter ook als een huis en gaf op de tryline geen krimp. Meerdere malen moest Castricum aan de noodrem trekken en volgden er diverse penalty’s voor de Amersfoorters, die echter tot niets leidden. Tot aan de rust voltrok zich voor de vele toeschouwers een aantrekkelijk kijkspel dat aan beide zijden echter geen score meer opleverde.

Ook na rust kwamen de bezoekers weer goed uit de startblokken en drukten de thuisploeg in de verdediging met fraai spel over vele schijven. Die opportunistische wijze van spelen werd ook beloond en leverde Castricum de verdiende 7-7 gelijke stand op. Vervolgens roken de gasten bloed, hielden vast aan het goede spel en wisten vervolgens kort na de eerste score een tweede try te drukken en een 7-12 voorsprong te nemen.

Bij het drukken van dié try probeerde een Eemland-speler middels een hoge tackle het gevaar te wenden, wat enige tijd leidde tot wat consternatie in het veld. De scheidsrechter bestrafte vervolgens niet alleen de hoge tackle, maar stuurde daarnaast nog een Amersfoorter het veld uit met een tijdstraf, waardoor Eemland met 13 man verder moest.

Met die situatie wist Castricum wel raad en bouwde op professionele wijze de voorsprong uit naar 7-26. In het laatste kwartier van de wedstrijd pakte de Amersfoortse ploeg het niveau van voor de winterstop weer op en gaf nog eenmaal vol gas. Hoewel Castricum in die laatste fase niets meer had in te brengen en Amersfoort de achterstand kon terugbrengen naar 19-26, was de tijd te kort om de wedstrijd te keren en een zeer ongelukkig verlies voor RC Eemland af te wenden.