Start zevende Buurtzorgteam

12 januari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In september 2007 werd in Amersfoort het eerste team van Buurtzorg opgericht Dit jaar gaat het zevende Buurtzorgteam van start in Vathorst, Zielhorst en Kattenbroek. Buurtzorg is een relatief nieuwe manier van verpleging en verzorging aan huis. Deze wordt gegeven door hoog opgeleide wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Zij werken in kleine zelfstandige teams van 10 tot 12 personen.

‘Mutserig imago van de thuiszorg is onterecht’

door John Spijkerman

Inmiddels zijn er in Amersfoort zo’n tachtig wijkverpleegkundigen aangesloten bij Buurtzorg. Vanwege de snelle groei is de organisatie op zoek naar nieuwe wijkverpleegkundigen. ,,Er werken drie niveaus in ons team’’, vertelt wijkverpleegkundige Gerda Wesdorp, die werkt bij het Team Berg-Nederberg. ,,Wij werken met HBO-wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen in de wijk met MBO-plus niveau en wijkziekenverzorgenden met MBO-VIG. We willen geen lager niveau dan niveau drie, want anders is er te veel aansturing nodig.’’ Het team Berg-Nederberg is gehuisvest in het Gezondheidscentrum aan het Vondelplein. Andere Buurtzorgteams zitten elders in Amersfoort.

Buurtzorg is ontstaan vanuit onvrede met de bestaande situatie, legt Wesdorp uit. Zij werkte vroeger bij Amant. ,,Daar kon je je kon je professie niet uitoefenen. Amant was een te grote organisatie met te veel lagen. Er werd te veel geld uitgegeven aan management en er werd niet geluisterd. Voor mij was het opstappen óf doorwerken en mijn mond houden.’’ Wesdorp koos voor het eerste en kwam in contact met Buurtzorg. Samen met vier andere wijkverpleegkundigen zat zij in het eerste team van Buurtzorg in Amersfoort. Inmiddels draaien er zes teams en gaat er een zevende team van start in Vathorst en Nieuwland. ,,De bedoeling is elke buurt z’n eigen Buurtzorgteam.’’ De Buurtzorgteams worden ondersteund door een landelijke organisatie. Het idee is de kosten van management en overhead zo beperkt mogelijk te houden om betere zorg te kunnen verlenen. Door de kleine teams bij Buurtzorg kan de zorg persoonlijker zijn. ,,De bedoeling is dat mensen niet elke dag een andere verpleegkundige aan hun bed krijgen’’, zegt verpleegkundige Marloes Frericks. Medewerkers zijn goed bereikbaar. ,,Cliënten en huisartsen krijgen, als ze bellen, meteen iemand van het team te pakken.’’ Wesdorp vult aan: ,,Een van de belangrijkste doelstellingen van Buurtzorg is jezelf zo snel mogelijk overbodig maken. Als het verantwoord is, willen we mensen weer zo snel mogelijk zelfstandig maken.’’ De thuiszorg heeft een ‘mutserig imago’. ,,Dat is onterecht’’, vindt Wesdorp. ,,We doen ook veel verpleegtechnische handelingen.’’

De snelle groei van Buurtzorg zorgt voor problemen. Het is moeilijk aan goed personeel te komen. ,,Niet iedereen past binnen Buurtzorg. Je moet flexibel zijn, stevig in je schoenen staan, oplossingsgericht denken en een drive hebben voor de thuiszorg’’, zegt Wesdorp. Alle teams zijn zelf-sturend. ,,Je moet heel veel dingen zelf regelen.’’ Een team moet ook ‘s nachts bereikbaar zijn. Die nachtdiensten worden per team ‘opgelost’. Voor meer informatie over Buurtzorg bel: 06-23935177.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie