'Plaswinkels geen alternatief urilift'

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Plaswinkels zijn geen alternatief voor de uriliften om het wildplasprobleem in de binnenstad aan te pakken. Dat antwoordt het college op vragen van BPA-raadslid Hans van Wegen.

De plaswinkels bieden volgens van Van Wegen een alternatief voor de omstreden uriliften. Zijn partij is een verklaard tegenstander van uriliften op/onder terrassen omdat er volgens hem naast wordt geplast en ze niet altijd goed worden schoongemaakt. In zijn vragen verwees hij naar andere steden met een historische binnenstad zoals Gent, Antwerpen en Amsterdam. Daar kan zowel het winkelend publiek als het uitgaanspubliek 's avonds en 's nachts terecht. Het BPA-raadslid ziet Hof 5 en Hof 31 als mogelijke locaties voor een eventuele plaswinkel. Ook

Het college blijft bij de noodzaak van uriliften om het wildplassen tegen te gaan. ,,Een inpandige toiletvoorziening biedt geen oplossing voor het wildplasprobleem."

De gemeente maakt overigens een onderscheid tussen enerzijds toiletvoorzieningen voor bezoekers, winkelend publiek en toeristen en anderzijds wildplasvoorzieningen tijdens uitgaansnachten. Onder die laatste voorzieningen vallen toiletten in horecagelegenheden, uriliften op de drie uitgaanspleinen OLV, Groenmarkt en Hof, spetterplaten op notoire wildplaslocaties.en mobiele plaskruizen tijdens evenementen. ,,Wij vinden, en dat wordt ook door onderzoek in het verleden bevestigd, dat tijdens de uitgaansnachten een - in de loop staande, verzinkbare- urilift de meest geschikte en sociaal veilige oplossing biedt voor het het wildplasprobleem in het uitgaansgebied. Inpandige openbare toiletvoorzieningen zijn daarvoor naar onze mening geen (volwaardig) alternatief."

Het college zegt wel positief te staan tegenover ondernemers die een onderneming willen starten op het gebied van openbare toiletvoorzieningen.

Een andere mogelijkheid waarop Van wegen heeft gewezen, een ondergronds toilet onder de monumentale Boterbeurs is, is volgens het college ook geen sluitende oplossing. ,,Technisch gezien is het niet wenselijk om onder de monumentale Boterbeurs een ondergronds toilet te realiseren, vanwege de -archeologisch waardevolle- fundering van de kerk. Praktisch gezien ligt deze locatie buiten de loop van het uitgaanspubliek, is de voorziening onvoldoende laagdrempelig en sociaal niet veilig. Ook niet voor een toiletjuffrouw/beheerder die daar aan het einde van de uitgaansnacht toezicht zou moeten houden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie