Maria schittert in nieuwe musical

Algemeen

Over Maria is, buiten het kerstverhaal, niet zo veel bekend. Hoe kun je haar geschiedenis dan op een boeiende manier tot leven brengen? Gerard van Midden heeft daar het volgende op gevonden. Het publiek trekt mee in de voetsporen van een rondreizend theatergezelschap. Op een dag strijkt deze toneelgroep neer, ergens in een dorp. Daar spelen de acteurs al improviserend verhalen, die de dorpsbewoners zelf mogen aandragen. Zo komt ook het levensverhaal van Maria, door de inzet van drie actrices en van het dorpsmeisje Fanni (ongewenst zwanger!), voor het voetlicht.

AMERSFOORT - Bijna Kerstmis. In de hele wereld wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Centraal staat het bijzondere verhaal waarin Maria, een eenvoudig meisje, een zoon baart in een stal in Betlehem. Die Maria schittert in de nieuwste gemeentemusical van Gerard van Midden (tekst) en Gerard van Amstel (muziek). De uitvoeringen zijn in april 2011 in Het Brandpunt (Kattenbroek). door Christl Korzelius

De drie vrouwen die de actrices spelen, oefenen wekelijks in Het Brandpunt in Kattenbroek, net als de circa zeventig andere deelnemers aan de musical Maria. Eén van hen is Henrike Peet, die in de musical de rol van actrice Ilka speelt. ,,Ik vind het heel bijzonder om in de huid van Maria te kruipen. Opgegroeid als gereformeerd meisje is het toch prachtig om Maria op deze manier beter te leren kennen. Het mooie vind ik dat je in de persoon van Maria gevoelens uit je eigen leven herkent. De zorg om je kind bijvoorbeeld. Het moeilijke van deze rol is tegelijk ook weer dat gevoel. Om echt te voelen hoe het voor Maria moet zijn geweest om moeder te zijn van Jezus, de Zoon van God.”

Giovanna Zeydel neemt een andere kant van Maria voor haar rekening. Zij heeft in de musical de rol van actrice Emese, die Maria speelt op het moment dat ze net zwanger is en problemen heeft met haar geliefde Jozef. ,,Het Magnificat in een geheel nieuwe uitvoering is prachtig om te zingen en te horen! Wat mij raakt, is als Maria laat zien dat je moet opkomen voor de zwakken. Haar lofzang is een ‘Bijbelse protestsong’. Maria is hier een sterke vrouw die geen onrecht kan dulden. Los van het instituut kerk. Daar heb ik zelf ook niet zoveel mee. Mijn tweede naam is overigens Maria, dat vind ik dan wel weer een mooie link.”

Annelies de Jonge speelt in de musical de rol van actrice Felicia. ,,Ik speel maar een heel klein stukje Maria of eigenlijk is het alleen maar een lied dat ik ga zingen. Maar wel een heel bijzonder lied, namelijk het Stabat Mater. Het verwoordt voor mij al het intense verdriet dat moeders kunnen hebben om hun kinderen. En dan, als het koor inzet met prachtige akkoorden, voel je een stuk medeleven, je gedragen voelen. Wie ben ik om me te vergelijken met Maria? Ik mag een stukje van haar op deze manier vertolken. Dat vind ik heel mooi.”

u Meer informatie: www.musicalmariainamersfoort.nl. Uitvoeringen: 9, 10, 15, 16 en 17 april 2011. Kaartverkoop start 22 januari, op de open-musical-mariadag (openbare repetitiedag), zie www.musicalmaria.nl.

advertentie