‘Ontrouw’ in De Flint in Amersfoort

15 december 2010 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - In ‘Ontrouw’ zijn een actrice en een dirigent een gelukkig getrouwd paar met dochter. Desondanks ontstaat er een relatie tussen de vrouw en een huisvriend, een theaterregisseur. Als de dirigent hier achter komt neemt hij nogal drastische maatregelen. Wat begint als een lichtvoetige daad ontaardt echter in totale destructie. De liefde en vriendschap tussen de drie mensen wordt aan flarden gescheurd, waarna het noodlot toeslaat. Een vertelling vol frustratie, liefde, woede en tragiek. De toneelbewerking van de film ‘Faithless’ van Ingmar Bergman en Liv Ullman uit 2000, wordt gespeeld door Linda van Dijck, Marc Klein Essink, Iris van der Does en Tom Jansen.

door Ellen de Jong

‘Ontrouw’, naar een autobiografisch geïnspireerd scenario van Ingmar Bergman, wordt verteld aan de hand van flashbacks van de oude schrijver Bergman, die de pijnlijke episode uit zijn vroegere leven oproept. Ingmar Bergman schuilt niet alleen in de oude schrijver, maar ook in David, de huisvriend.

Tom Jansen onder meer bekend van zijn rol in ‘Una Giornata Particolare’ en recent in ‘Loft’, speelt de rol van Bergman en David: ,,Ik speel de regisseur die in zijn functie van regisseur terugkijkt of persoonlijk terugkijkt, dat blijft in het midden. Je weet dat namelijk nooit, wat je ook maakt, daarvan weet je nooit of het biografische of aangepaste biografische zaken zijn. Maar ik vind dat niet zoveel uitmaken. Waar het over gaat is de passie waar iedereen naar streeft, om die in grote vrijheid zo emotioneel mogelijk, zo gepassioneerd mogelijk te beleven en te léven. Hoe dat leven verlopen is en wat voor ravage daarin aangericht is: daarnaar kijkt Bergman terug.”

Ruim tien jaar geleden gaf Ingmar Bergman toestemming om ‘Scènes uit een Huwelijk’ op de planken te brengen. Het werd de start van een indrukwekkende reeks bewerkingen. ‘Ontrouw’ is de eerste toneelbewerking van de film ‘Faithless’ van Ingmar Bergman en Liv Ullman. Waarin vind je dat Ingmar Bergman opvalt? ,,De manier waarop hij zonder moralistisch te worden zichzelf tot op het bot analyseert. Open en eerlijk. Bergman beschreef zelf het script als een thriller vol passie en dat is het ook.” Ik zeg tegen Jansen dat ik in de Telegraaf van 25 november las dat Marc Klein Essink het ‘pure horror’ vindt, ‘die als een trottoirtegel naar je maag toezakt.’ Jansen beaamt het.

,,De rode draad in het stuk is vanzelfsprekend ontrouw, maar het accent ligt ook op het in vrijheid volgen van je passie en vervolgens stuiten op de wetten van de moraal.”

De vertaling en de regie zijn van Peter de Baan. ,,Hij is dicht bij de tekst gebleven en die tekst liegt er niet om! Het stuk laat heel mooi zien waar ontrouw toe kan leiden en dat het meer kapot maakt dan je lief is. Na afloop van de voorstelling zijn er ongetwijfeld echtparen die zich aan ‘Ontrouw’ zullen spiegelen en zich zullen afvragen: heb jij misschien ook iets voor mij te verbergen?”

u Theater De Flint

Coninckstraat 60

Dinsdag 21 december om 20.15 uur

Inleiding om 19.15 uur

Reserveren 033 - 4229229

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie