BPA stapt uit het college

8 december 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De BPA stapt uit het college van burgemeester en wethouders. De BPA kan de overige coalitiepartners VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet de garanties geven die door de anderen gevraagd waren. ,,Dit betekent dat wij als coalitiepartner op basis van het coalitieakkoord afscheid moeten nemen. Maar dit betekent tegelijkertijd dat wij in onze nieuwe rol als ongebonden partij, de strekking en uitgangspunten van het coalitieakkoord, daar waar dit akkoord in lijn is met ons eigen programma, niet los willen laten'', schrijft de partij in een verklaring.

door John Spijkerman

Na alle commotie na het aftreden van BPA-wethouder Ben Stoelinga en het terugtreden van BPA-fractievoorzitter Kees Kraanen hadden de overige coalitiepartijen de BPA een vijftal vragen gesteld. Uiterlijk dinsdagmorgen vóór 09.00 uur wilden de coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en CDA van de BPA horen hoe de partij aankijkt tegen het coalitieakkoord, het bezuinigingskader van het college en hoe de partij er intern voorstaat.

De BPA zegt dat het huidige coalitieakkoord nog steeds de sympathie heeft van de fractie, maar wil het coalitiebeleid beoordelen op zijn inhoud. ,,Wij hopen, hoewel onze coalitiewegen zich scheiden, in het belang van de stad en de burgers op een goede zakelijke en intermenselijke verstandhouding in de raad en bij het contact met het college van burgemeester en wethouders.'' In de verklaring zegt de BPA dat de huidige BPA fractie en de BPA fractieleden niet unaniem het gesloten coalitieakkoord onderschrijven. Ook onderschrijven ze niet unaniem de bezuinigingsnota van het college. Garanties dat één of meerdere BPA-fractieleden in de nabije toekomst zich niet zouden houden aan het coalitieakkoord konden niet unaniem worden gegeven

Naar aanleiding van de antwoorden van de BPA zullen alle coalitiepartijen afzonderlijk een afweging maken hoe het nu verder moet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie