Groen Beekdal opnieuw ter discussie

8 december 2010 om 00:00 Nieuws

,,Een groen Beekdal heeft veel consequenties voor de stad”, zegt SP-fractievoorzitter Geert Groeneveld. ,,Het betekent dat we ergens anders 20 miljoen euro vandaan moeten halen.”

AMERSFOORT - De SP wil een referendum over het groene Beekdal. De discussie over het al dan niet bebouwen van het terrein na vertrek van het Elizabeth Ziekenhuis is opgerakeld door de politieke ontwikkelingen van de afgelopen weken. De vijf partijen die met elkaar in mei het nieuwe college vormden, zijn tegen bebouwing. door André van der Velde

Het vorige college hanteerde het principe van budgetneutraliteit. Dat betekende in de praktijk dat er 300 woningen gebouwd moeten worden om het Beekdal te ontwikkelen zonder er geld op toe te moeten leggen. Het huidige college heeft die budgetneutraliteit losgelaten. Groeneveld: ,,Als je het hebt over driehonderd woningen betekent dat dat die elders in de stad moeten komen. Een groen Beekdal drukt niet alleen bouwkundig op de stad, maar ook financieel. Daarom is er in de stad ook weinig draagvlak voor het principieel groen houden van het Beekdal.”

Behalve steun van de PvdA heeft SP ook de steun toegezegd gekregen van de ChristenUnie. Dat is opmerkelijk, omdat die partij een serieuze kandidaat is voor toetreding tot het college na het vertrek van de BPA. ,,Wij zullen niet stemmen voor een groen Beekdal”, zegt ChristenUnie-raadslid Simone Kennedy. ,,Dat is een van onze randvoorwaarden voor deelname aan het college. Wij willen niet dat 20 miljoen euro uit andere delen van de stad wordt gehaald. Om star vast te houden aan het groene Beekdal gaat ons te ver. Wij houden de mogelijkheid open voor een minimale bebouwing, bijvoorbeeld aan de rand van het park. Sowieso wordt het park groter. De Elizabethlocatioe moet zo groen mogelijk worden, maar het moet wel financieel verantwoord blijven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie