Commentaar: Knock out

1 december 2010 om 00:00 Nieuws

De toekomst van de Burger Partij Amersfoort (BPA) als collegepartij ligt sinds dinsdagavond aan diggelen. Na het aftreden van Ben Stoelinga als wethouder ligt de BPA knock out op de grond. ‘De BPA fractie heeft haar eigen wethouder om zeep geholpen. Shame’, twitterde BPA-fractievoorzitter Kees Kraanen na afloop van de verklaring die Stoelinga dinsdagavond aflegde. Maar als crisismanager is Kraanen duidelijk tekortgeschoten.

In zijn verklaring veegde Stoelinga genadeloos de vloer aan met de BPA. Een partij waarin wantrouwen, achterdocht en respectloos gedrag normaal is en met wie geen stabiel college kan worden gevormd, vindt Stoelinga. Een terugkeer van de BPA met een nieuwe wethouder in het college lijkt daarmee een illusie. Stoelinga als wethouder was voor de andere collegepartijen een veilige keuze. Hij straalde vertrouwen en rust uit. Toch bleek hij uiteindelijk niet de juiste persoon om de BPA-fractie in toom te houden. Voor de BPA was hij te veel een bestuurder met te weinig BPA-bloed. Zo zou hij tijdens de collegeonderhandelingen te weinig eigen BPA-programmapunten hebben binnengehaald.

Het is nu de vraag in hoeverre de overige collegepartijen nog vertrouwen hebben in de instabiele BPA, mocht de partij een andere wethouderskandidaat naar voren schuiven. De overgang van oppositiepartij naar coalitiepartij is kennelijk een te ingewikkelde worsteling gebleken. Ook met een nieuwe BPA-wethouder zal die worsteling niet minder zijn. Integendeel, mocht er een nieuwe BPA-wethouder komen dan zal deze binnen het college het BPA-geluid harder moeten laten klinken om geloofwaardig te zijn voor de eigen achterban. Voor de andere collegepartijen lijkt dat geen haalbare kaart.

De vraag dient zich aan hoe het nu verder moet met het college. Verdergaan zonder de BPA? Want ook zonder de BPA hebben de coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en CDA een meerderheid. Met 20 van de 39 zetels is dat weliswaar de krapst mogelijke meerderheid, maar het is een meerderheid.

Of een terugkeer van de PvdA in het college? Voor de hand ligt dat niet gelet op de koers van die partij. De PvdA heeft zich de afgelopen maanden duidelijk als oppositiepartij opgesteld en nadrukkelijk afstand genomen van het collegebeleid. Dat maakt een terugkeer van de sociaal-democraten in het college niet waarschijnlijk.

Veiliger lijkt het de coalitie uit te breiden met de steun van de ChristenUnie. Qua beleid hoeft er dan waarschijnlijk niet heel veel worden veranderd. In de afgelopen jaren heeft de ChristenUnie zich een stabiele bestuurderspartij getoond, misschien een tikketje saai maar wel betrouwbaar.

De BPA kan dan weer doen waar zij het best in is: oppositie voeren.

John Spijkerman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie