Thuiswedstrijd voor Joop en de Begonia’s

1 december 2010 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Ze zijn niet vaak in Amersfoort te zien en zeker niet in het openbaar. Meestal treden Joop en de Begonia’s op tijdens feestjes en partijtjes. Jammer, want ze zijn goed fout en weten menig traan van het lachen over de wangen van het publiek te laten biggelen. Op zondag 12 december zijn ze echter voor iedereen te beleven tijdens het Amersfoortse huiskamerfestival Gluren bij de Buren.

door André van der Velde

,,We zijn een bandje voor klein leed en groot vermaak”, omschrijft Cees Sleeuwenhoek, alias Joop, zijn band met een kwinkslag. ,,We brengen Nederlandstalige levensliedjes om te lachen. Het zijn ook zeker geen smartlappen.” Josette Custers, die samen met Simone Simonis en Rian Leusink de ‘lieftallige’ Begonia’s vormt, knikt instemmend. ,,Smartlappen gaan meestal over treurnis, dood en droefenis. Bij ons zit er altijd humor in, een verrassende twist of een leuke clou.”

Voor wie alvast een indruk wil krijgen van het repertoire van Joop en de Begonia’s spreken de titels wellicht al boekdelen: ‘Ik ben zo spiritueel (ik heb een chakra te veel)’;’ Ik zag je lopen bij de Riagg’; ‘Mijn broek is te krap’ en ‘Papa die was altijd stoned’.

‘Joop en de Begonia’s’ is een echt Amersfoorts bandje dat vijftien jaar geleden is ontstaan op het Smartlappenfestival. ,,We werden uitgedaagd door Willem Borra om op te treden en hebben dat toen ook gedaan”, vertelt ‘Begonia’ Simonis. ,,Maar we gaven er wel onze eigen invulling aan. We houden ervan om er leuk, gesoigneerd en goed uit te zien, mét een duidelijke knipoog.” De verhouding tussen Joop en zijn zangeressen is een bijzondere. Simonis lachend: ,,Joop wordt gedragen door de Begonia’s. We maken hem groot... en klein.”

Vorig jaar deden ze min of meer per toeval mee aan Gluren bij de Buren. ,,Er viel een andere band uit en toe werden wij gevraagd”, vertelt ‘Joop’ (,,een mooie ronde volkse naam”). ,,We traden op in de Nicolaas Pienemanstraat. Het was drie keer bomvol met drie keer heel verschillend publiek. Wat ons ook nog heel goed bijstaat is de enorme inzet van de gastvrouw, zijn was heel erg aardig.” Het huiskamerconcept past volgens hem ook helemaal bij Joop en de Begonia’s ,,We zijn klein en mobiel. We hebben een keyboard, ik druk op een knop dan komt er muziek uit en gaan wij zingen”, lacht hij.

Dit jaar doen Joop en de Begonia’s regulier mee aan Gluren bij de Buren. De drie optredens vinden plaats in de spiksplinternieuwe woning van Cees Sleeuwenhoek en zijn vrouw Gerry Kraan aan het Jacob Niewegpad 34. Nu staat de ruimte nog vol verhuisdozen en schilderijen - zijn vrouw is kunstenaar - , maar dat zal op 12 december anders zijn. ,,Het leek mij leuk om mijn eigen nieuwe buren te laten gluren. Zo leren we hen en zij ons kennen, en laten we bovendien het atelier van mijn vrouw zien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie