Voorbereid op strenge winter

1 december 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vorig jaar zat ze min of meer gevangen in haar woning. Doordat het sneeuw en ijs het wegdek voor haar woningen spekglad hadden gemaakt en er door de gemeente niet werd gestrooid, kon zij haar huis aan de Triangelstraat wekenlang niet uit. Dit jaar is Hens Olderiks (80) op alles voorbereid, maar ze hekelt het feit dat de gemeente niet meer doet om ook de ‘achterafstraten’ in de winter begaanbaar te houden voor ouderen.

‘Ik wil niet weer gevangen zitten in mijn woning’

door André van der Velde

Twee tien kilo zakken strooizout en een sneeuwschuiver staan paraat in de garage naast haar woning. Hens Olderiks heeft geen halve maatregelen genomen na haar slechte ervaringen vorig jaar. ,,De gemeente strooide alleen op de hoofdwegen, maar de kleine wegen in de woonbuurten liggen niet op de strooiroute en bleven dus glad, ook toen de hoofdwegen al lang weer begaanbaar waren”, vertelt ze. ,,Ik kon daardoor geen stap buiten de deur zetten, het risico op een valpartij en een heupbreuk was mij te groot. En dat terwijl zoiets de gemeenschap veel meer kost dat een kist met zout of zand, zodat je zelf kunt strooien. Maar ook dat was volgens de gemeente niet mogelijk. Dat deugt voor geen cent vind ik, ik betaal toch gewoon milieubelasting? Bovendien wat voor mij geldt, geldt voor meer ouderen.”

Met het strooizout dat ze heeft ingeslagen bij een bouwmarkt, kan ze de komende winter haar stoep vrijhouden, zodat ze zonder problemen een taxi kan instappen. ,,Vorig jaar heb ik een tijd vastgezeten en nu dreigt weer een strenge winter, dus wilde ik iets doen voor het glad is.”

Ze kan zich ergeren aan de uitleg van de gemeente en de ROVA. ,,Het hoeft me niet te worden uitgelegd waarom het niet kan. Dat heb ik niet nodig, er moet gekeken worden wat nog wél kan. Dat de ROVA niet met de grote wagen de achterafstraatjes kan bereiken, begrijp ik, maar dan gebruiken ze maar kleinere karretjes.” Op de suggestie dat er misschien niet voldoende zout is, reageert ze geprikkeld. ,,Ach schei toch uit. Dan nemen ze toch zand, dat werkt ook prima.”

Een andere mogelijkheid is het inschakelen van basisscholen. ,,Het is maar een ideetje hoor, maar er zijn hier veel basisscholen in de buurt. De scholieren zouden kunnen worden ingezet om de achterafstraatjes in de buurt sneeuwvrij te maken.”

Woordvoerder Otto van der Leest van de gemeente Amersfoort erkent dat in de woonwijken niet gestrooid wordt. ,,De prioriteit ligt bij de bereikbaarheid van voorzieningen als de NS-stations, de winkelcentra en scholen. Daarom vindt er geen gladheidsbestrijding plaats in de woonwijken. Bewoners zijn ze er zelf verantwoordelijk voor dat hun stoep en directe omgeving ijsvrij is. Mensen die daarin niet zelf slagen kunnen dat vragen aan hun buren, of aan andere mensen.”

Van der Leest wijst er wel op dat het vorig jaar ging om een extreme winter met veel dagen met sneeuwval: dertig in plaats van de gemiddelde twee à drie. ,,Dit jaar zal beter worden gecommuniceerd wat wij als gemeente doen aan gladheidsbestrijding en wat ieders eigen verantwoordelijkheid is. Mensen moeten zus zelf zout inslaan. Mevrouw Olderiks is dus goed voorbereid.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie