Niet alle grond Hogeweg gekocht

23 november 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De planontwikkeling voor de Hogewegzone is in een vergevorderd stadium, maar twee grondeigenaren in het gebied hebben hun grond nog niet verkocht aan de gemeente of aan woningcorporatie De Alliantie. Volgens de gemeente ligt het niet in de ‘lijn der verwachtingen dat op korte termijn overeenstemming kan worden bereikt’.

door John Spijkerman

De Hogewegzone beslaat het gebied dat loopt vanaf het Valleikanaal, via de Hogeweg tot aan de A28. Aan de kant van Liendert hoort de brede groenstrook met verschillende bedrijven erbij. Aan de kant van Schuilenburg hoort de openbare groenstrook met daarachter de portiekflats (de Hoven), inclusief parkeerterrein en sporthal Schuilenburg bij de Hogewegzone.

De twee grondeigenaren die niet akkoord zijn met de gemeente, wonen aan de Hogeweg 114 en 118. In totaal moet de gemeente nog 17 duizend vierkante meter grond in het gebied verwerven. Het gaat om vijftien procent van het totaal. Als de gemeente de grond niet op ‘minnelijke wijze’ kan verkrijgen, wil de gemeente een onteigeningsprocedure voeren bij de Kroon om de grond in bezit te krijgen.

De gemeente werkt aan een bestemmingsplan voor de Hogewegzone. In samenwerking met woningcorporatie De Alliantie Eemvallei wil de gemeente de Hogewegzone ontwikkelen. Het is de bedoeling dat er maximaal 870 woningen worden gebouwd. Ook wordt uitgegaan van een nieuw stedelijk zwembad/sportcomplex en een reconstructie van de kruising Hogeweg/Operaweg.

Twee grondeigenaren in het gebied hebben hun grond nog niet verkocht aan de gemeente of De Alliantie. Volgens de gemeente ‘ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat op korte termijn overeenstemming kan worden bereikt met de twee eigenaren’. Als de onderhandelingen niet tot resultaat leiden, gaat de gemeente een onteigeningsprocedure voeren bij de Kroon. Zo’n onteigeningsprocedure werkt vertragend en kan jaren duren. Dat kan de planontwikkeling flink vertragen.

Hendrikus Roskam aan de Hogeweg 118 laat zich vertegenwoordigen door zijn zaakwaarnemer Johan ten Hoor van Domicilium. Deze vertelt dat het om een perceel van 6000 m2 gaat. ,,Eigenaar Roskam vindt het heel erg dat hij wegmoet’’, vertelt de zaakwaarnemer. ,,Het is voor hem een emotionele zaak. Grond is emotie. Roskam is er geboren en getogen. Voor hem is het een paradijs. Dat vindt ie nooit weer terug.’’ Op het perceel van Roskam zou een deel van het nieuwe zwembad moeten komen’’, weet Ten Hoor. Ergens heeft Roskam nog een stille hoop dat de plannen niet doorgaan en dat hij er toch kan blijven wonen. Maar tegelijkertijd wordt er ook verder onderhandeld. ,,De insteek is dat we er proberen met onderhandelingen uit te komen. Het zit vast op de prijs en op de schadevergoeding. Het is niet eenvoudig’’, verzekert Ten Hoor.

Steven Melis Hartogsveld heeft twee percelen aan de Hogeweg 114, met een oppervlakte van in totaal bijna 11.000 m2. Hij heeft nog geen overeenstemming bereikt met de gemeente over verkoop. Veel wil hij er niet over kwijt, behalve dat hij gewoon met de gemeente in onderhandeling is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie