Rode Kruis Amersfoort honderd jaar

24 november 2010 om 00:00 Achtergrond

Auteur van het boekje ‘100 Jaar Rode Kruis Amersfoort’ is Jan Carel van Dijk. Hij is sinds vier jaar secretaris van de Afdeling Amersfoort. Daarnaast is hij voorzitter van District Eemland. Binnen het district Eemland vallen de afdelingen Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Hoogland/Hooglanderveen, Leusden en Soest/Soesterberg. Op dit moment telt de Afdeling Amersfoort 5000 leden en donateurs. Het aantal donateurs ligt iets hoger dan het aantal leden. Het Rode Kruis Amersfoort kent ongeveer honderd vrijwilligers. Zo’n zeventig daarvan hebben medische taken. De overige dertig vrijwilligers houden zich bezig met sociale hulp.

AMERSFOORT - De afdeling Amersfoort van het Rode Kruis bestond maandag officieel honderd jaar. Dit jubileum werd luister bijgezet met een benefietdiner in het ROC Leerhotel en een veiling van twaalf kavels waaronder negen schilderijen van Amersfoortse kunstenaars. Burgemeester Bolsius overhandigde de afdeling na afloop een cheque van 10.010 euro. Ook werd het boekje ‘100 Jaar Rode Kruis Amersfoort’ van Jan Carel van Dijk gepresenteerd. De burgemeester ontving het eerste exemplaar. door John Spijkerman

Jan Carel van Dijk heeft al verschillende boekjes geschreven over lokale geschiedenis in Amersfoort, Hoogland en Den Treek. Daarvoor maakte hij gebruik van zijn enorme ansichtkaartencollectie. Ook in dit boek zijn enkele van zijn kaarten gebruikt. Het boekje brengt niet alleen in beeld wat het Rode Kruis in het verleden heeft gedaan, maar vooral ook waar het Rode Kruis mee bezig is. ,,Het boek moest een staalkaart zijn met een tweeledig doel. We willen meer vrijwilligers krijgen en mensen moeten weten wat het Rode Kruis doet’’, vertelt Van Dijk.

Het boek begint met een bijzondere koninklijke gelukwens van Prinses Margriet aan de Afdeling Amersfoort. Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw volgde ze in Amersfoort een opleiding tot Helpster Eerste klas. Die heeft ze verzilverd door met een Amersfoorts team een tweede prijs in de wacht te slepen op een landelijke wedstrijd hulpverlening in Arnhem. In 1991 opende de prinses het huidige Rode Kruisgebouw aan de Columbusweg.

Het Rode Kruis was vroeger een hulporganisatie voor gewonde militairen in oorlogstijd. Al in 1870 was er in Amersfoort een comité tot steun aan gewonde krijgslieden opgericht. Dat gebeurde na de Frans-Duitse oorlog. Dit comité werd al vrij snel weer opgeheven. De afdeling Amersfoort van het Rode Kruis werd opgericht op 22 november 1910 in zaal ‘De Arend’ aan de Arnhemseweg. Behalve bij hulp aan gewonde militairen werd het Rode Kruis ook ingezet bij ernstige calamiteiten zoals overstromingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstrekte het Rode Kruis hulp aan slachtoffers in de kampen, waaronder ook Kamp Amersfoort. In het boek wordt aangegeven hoe het Rode Kruis op 19 april 1945 zelfs de leiding van het kamp overnam.

Tegenwoordig lijkt het Rode Kruis vooral een internationale hulporganisatie te zijn, die helpt om medische en sociale noden te lenigen. Als er ergens in de wereld een grote ramp is, opent het Rode Kruis gironummer 555 om te helpen. Maar het Rode Kruis is meer dan alleen een internationale organisatie. Het Rode Kruis is bekend vanwege de aangepaste vakanties die worden georganiseerd op de J. Henry Dunant en in speciale hotels. Het Rode Kruis wordt ook ingezet bij grote evenementen en verricht dan EHBO-diensten, bijvoorbeeld tijdens de avondvierdaagse en bij grote feesten in de binnenstad. ,,En samen met de brandweer en de RAVU worden er rampenoefeningen gehouden.’’ Ook geven vrijwilligers van het Rode Kruis sociale hulp om de kwaliteit van leven te verhogen, eenzaamheid te verminderen en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Activiteiten die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld de cursus ‘vrienden maken’, sociale huisbezoeken, uitstapjes, telefooncirkels en aanpaste vakanties. In Amersfoortse zorgcentra wordt onder begeleiding gehandwerkt. De verkoop van handwerkproducten levert enkele duizenden euro ‘s per jaar op die worden gebruikt voor Rode Kruis huizen voor kinderen met een levensbedreigende ziekte.

Het boekje ‘100 Jaar Rode kruis Amersfoort’ is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost € 9,95.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie