Omwonenden boos en teleurgesteld

24 november 2010 om 00:00 Nieuws

De voormalige gymnastiekzaal aan de Beringstraat 5 wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats willen projectontwikkelaars Van de Vijzel en Ossendrijver een appartementencomplex bouwen van 14,5 meter hoog. Al in 2008 werden de plannen bekendgemaakt. Belangrijke voorwaarde was dat de appartementen bedoeld zijn voor starters op de woningmarkt. Het bouwplan past volgens b en w in het streven Kruiskamp op te knappen. Om het mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Bewoners fel tegen bouwplan Beringstraat 5 KRUISKAMP - Omwonenden aan de Beringstraat trekken vooralsnog aan het kortste eind. Een overgrote raadsmeerderheid stelde vorige week het bestemmingsplan Beringstraat 5 vast. Daardoor wordt het mogelijk een gebouw met 23 tweekamerappartementen te bouwen verdeeld over vier bouwlagen. Omwonenden zeggen dat er niet naar hun is geluisterd. Ze vinden het bouwplan veel te massaal en willen dat er een bouwlaag van afgaat. Ze willen nu naar de rechter om de plannen tegen te houden.

door John Spijkerman

Omwonenden zijn niet tegen bebouwing, maar vinden dat nieuwe bebouwing beter moet aansluiten bij de bestaande bouw. Zij hebben vooral bezwaar tegen de hoogte. ,,We denken aan de grote beperking van licht- en zoninval in de woningen, extra verkeer en dus meer drukte en verkeersonveiligheid, parkeerproblemen en het effect dat de omlooptijd van starterswoningen heeft op de cohesie in de buurt’’, vertelt omwonende Nienke van der Heide. Volgens haar zijn 55 huishoudens tegen de bouwplannen en is ook de nabijgelegen Van de Hoeveschool tegen. De school is bang voor problemen met toekomstige appartementbewoners omdat het schoolplein op minder dan een meter afstand van de appartementen komt te staan.

Van der Heide vindt dat bewoners niet de kans hebben gekregen om te zeggen wat zij willen. Toen de plannen werden gepresenteerd was er in december 2008 een info-avond voor bewoners. ,,Er was veel ophef’’, weet buurtbewoner Martijn van Bakel. ,,In januari 2009 hebben we onze ideeën op papier gezet. We wilden een plan dat meer rekening zou houden met onze ideeën. Daar bleek weinig van terecht te komen.’’ Het gebouw werd weliswaar iets meer dan een meter naar achteren verplaatst, maar verdere wijzigingen bleven uit.

PvdA-raadslid Tanamal vroeg wethouder Barendregt vorige week met de bewoners in gesprek te gaan. Barendregt had daar geen zin in. Ze merkte op dat het hier om een langlopend proces ging, waarvan de kaders al in december 2008 bekend waren. ,,Dit bouwplan voldoet aan de wettelijke normen die hiervoor gelden’’, vond de wethouder. ,,Om nu te elfder ure, iets wat helemaal voldoet aan de kaders te veranderen, vind ik niet netjes.’’ Wethouder Boeve zei het vooral belangrijk te vinden dat er woningen voor starters komen. Dat laatste wordt betwijfeld door omwonenden, die melden dat de appartementen twee ton zouden gaan kosten. Omwonende Nienke van der Heide vindt dat de buurt in de hele procedure geen stem heeft gehad. ,,Bij ons heerst grote teleurstelling en boosheid hoe de gemeente met ons is omgegaan.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie