‘Grote groep Awbz’ers zoek’

10 november 2010 om 00:00 Nieuws

Mensen die begeleiding nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving, krijgen die per 1 januari 2010 die hulp niet meer vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz). ,,Voor mensen die voldoende mantelzorg voor zichzelf kunnen organiseren is dat geen probleem, maar voor mensen die dat niet kunnen kan het wel tot problemen leiden als ze de AWBZ-vergoeding niet meer krijgen”, aldus Den Doop.

Problemen door overgang Awbz naar gemeente AMERSFOORT - De gemeente is zo’n tweehonderd Amersfoorters ‘kwijt’ die recht hebben op begeleiding, maar dat niet doen. Het gaat om ouderen en mensen met een geestelijke, verstandelijke of lichamelijke beperking, die voorheen gebruikmaakten van de AWBZ. Dat stelt gemeentewoordvoerder Petri den Doop van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs.

door André van der Velde

In Amersfoort maakten tot vorig jaar ruim vijfhonderd mensen van die regeling gebruik. ,,Zij zijn in 2009 geherïndiceerd en hebben hierover een beschikking gekregen van het CIZ. Van de komende veranderingen zijn ze vervolgens per brief op de hoogte gebracht. In die brieven werden zij opgeroepen hun adres door te geven aan de gemeente. Dat is in 327 gevallen ook gebeurd, maar een groot deel heeft dat dus nog niet gedaan”, constateert Den Doop. ,,Ik zou het erg jammer vinden als deze mensen achter de geraniums terecht zou komen, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Ze kunnen gewoon begeleiding krijgen.”

Een persoonlijke uitnodiging door de gemeente is volgens Den Doop geen oplossing. ,,Het liefste zou ik inderdaad iedereen aanschrijven, maar dat kan niet. In verband met de wet op de privacy beschikken we niet over de adresbestanden. Die mogen niet zomaar aan de gemeente worden doorgegeven.”

Den Doop vreest dat de groep rechthebbenden in Amersfoort nog groter is dan de tweehonderd mensen die bij de overgang naar de nieuwe regeling ‘verloren’ zijn geraakt. ,,Voor veel mensen is het best een stap om aan te kloppen voor hulp en een deel van hen weet waarschijnlijk ook gewoon niet van het bestaan van de regelingen.”

Het aanbod van zorg- en welzijnsorganisaties is erg versnipperd, erkent Den Doop. ,,Dat maakt het voor veel mensen lastig hun weg te vinden.” De gemeente neemt volgens haar de verantwoordelijkheid een goed ondersteuningsaanbod te organiseren. ,,Daarom hebben we sinds kort het Service Punt aan de Utrechtseweg 12. In feite is het Service Punt de opvolger van het Zorgloket, maar deze is veel breder”, stelt ze. ,,Hier kan iedereen voortaan terecht met alle vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn.”

Den Doop roept alle Amersfoorters op die recht denken te hebben op begeleiding langs te komen bij het Service Punt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie