Archeologische opgravingen Kamp Amersfoort

3 november 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/LEUSDEN - Bij Kamp Amersfoort wordt van 1 tot en met 4 november een kleine archeologische opgraving uitgevoerd. De Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau ingehuurd om nader onderzoek te doen naar een gebied rondom de voormalige schietbaan en fusilladeplaats. Binnen de zone liggen na de oorlog geruimde massagraven, maar ook loopgraven en stellingen.

De graafwerkzaamheden lopen vooruit op de voltooiing van de inrichting van het Nationaal Monument. In 1943 is door de gevangenen met de hand een schietbaan gegraven van bijna 350 meter lengte en maximaal 8 meter diepte. Deze schietbaan is gebruikt als fusilladeplaats en heeft de status van Nationaal Monument, een plek om te gedenken en te herinneren. Een zone eromheen wordt nu ingericht voor educatieve doeleinden.

Binnen die zone liggen na de oorlog geruimde massagraven, maar ook loopgraven en stellingen. Deze loopgraven en stellingen zijn waarschijnlijk door de Duitse bewakers gebruikt als oefenterrein. Voordat de Duitsers Kamp Amersfoort inrichten als Polizeiliches Durchgangslager, had het Nederlandse leger er tijdens de mobilisatie al twee kampen gebouwd. Het archeologisch onderzoek moet duidelijk maken of de loopgraven al in 1939 en 1940 door de Nederlanders gegraven kunnen zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie