‘Dit is voor mij een droombaan’

3 november 2010 om 00:00 Nieuws

,,In deze functie komt alles samen, dit is voor mij een droombaan”, zegt Warmelink, die nu nog directeur is van het Regardz Meeting Center La Vie in Utrecht. ,,Waar ik nu mee bezig ben is ondernemen en gastvrijheid. Daaraan worden straks cultuur, maatschappelijke betrokkenheid én Amersfoort toegevoegd. Die elementen sluiten perfect aan bij mijn persoonlijke ambities. De functie van directeur van De Flint is een uitgelezen kans die te verwezenlijken.”

Harold Warmelink nieuwe directeur theater De Flint AMERSFOORT - Harold Warmelink (48) wordt de nieuwe directeur van De Flint. Hij volgt op 1 januari volgend jaar Pieter Erkelens op die met pensioen gaat. Met de oud-directeur van het Berghotel krijgt het theater en congrescentrum een cultureel ondernemer pur sang aan het roer.

door André van der Velde

Warmelink is in de Amersfoortse culturele wereld geen onbekende. Als directeur van het Berghotel (eind 2002 - begin 2008) nam hij het initiatief tot onder meer B-Art. ,,Toen ik directeur werd van het Berghotel viel mij meteen op dat Amersfoort een heel leuke stad is en heel veel cultuur heeft. Maar ik zag ook dat maar weinig mensen buiten Amersfoort dat wisten. Ik wilde daarom een bijdrage leveren dat te verbeteren.”

Toen hij kort na zijn aanstelling door Amersfoortse kunstenaars benaderd werd met de vraag of hij iets voor hen kon betekenen, ontstond bij hem het idee hen de gelegenheid te geven in het Berghotel te exposeren. ,,Ik was daartoe geïnspireerd door het boek The Rise of the Creative Class van Richard Florida. De opkomst van de ‘creatieve klasse’ in de Verenigde Staten heeft de economie daar fundamenteel veranderd. Ik merkte in Amersfoort echter dat kunstenaars veel moeite hadden contacten te leggen met politiek en bedrijfsleven. Voor het bedrijfsleven is een ‘wilde gans’, een creatieveling die het stramien doorbreekt, juist van toegevoegde waarde.” B-Art was al direct vanaf het begin een succes en bestaat nog steeds.

Warmelink zal aantreden in een periode dat De Flint stevig moet gaan bezuinigen, een moeilijke periode dus. ,,Juist in tijden van bezuinigingen ontstaan de mooiste kansen”, stelt hij. ,,Hoe ik dat zal aanpakken? Met heel veel energie, inspiratie en creativiteit. Dat zijn de basiselementen waarmee ik aan de slag ga. De uitdaging is dat de kwaliteit van de programmering op peil blijft, ondanks de bezuinigingen. Ik heb ook een aantal ideeën over hoe je dat kunt realiseren. Er zijn bijvoorbeeld heel veel mogelijkheden om samen te werken met andere culturele instellingen en met het bedrijfsleven. En er liggen nog veel meer kansen, maar let wel, ik ben nog niet in dienst.”

De toekomstige directeur zegt blij te zijn er duidelijkheid is over de huisvesting van het theater. ,,De Flint blijft de komende vijftien jaar staan waar die staat, aan de Coninckstraat. Dat heeft de gemeenteraad bepaald en dat betekent dat wij als Flint duidelijker moeten maken dat wij een mooi en nieuw theater waard zijn. En”, vervolgt hij, ,,er staat al een goed team van enthousiaste en betrokken medewerkers. Samen gaan we straks een nieuw hoofdstuk schrijven voor De Flint.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie