Poppenvilla’s voor vrouwenopvang

3 november 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De vrouwenopvangcentra van Kwintes hebben acht volledige poppenvilla’s gekregen van Liliane. De poppenvilla’s kunnen speltherapeutisch worden gebruikt om het lotgenotencontact tussen kinderen te bevorderen. ,,Kinderen kunnen zo uitdrukking geven aan hun verdriet en ellende’’, zegt trajectbegeleider Mirjam.

Therapeutische omgang met verdriet en ellende

door John Spijkerman

De vrouwenopvang is bedoeld voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar het kan ook gaan om zaken als loverboys en eerwraak. Rondom de vrouwenopvang heerst de nodige geheimzinnigheid. In Amersfoort is er één vrouwenopvang met een geheim adres en één met anoniem adres. Het geheime adres is bedoeld voor de meest extreme gevallen.

Twee trajectbegeleiders van Kwintes, Lina en Mirjam, praten over de vrouwenopvangcentra in Amersfoort. Zij willen uit veiligheidsoverwegingen alleen met hun voornaam in de krant. ,,Om te voorkomen dat we gestalkt of lastig gevallen worden’’, zegt Mirjam. Waar de onderkomens zich bevinden, blijft geheim. ,,Dat is ook puur voor de veiligheid. Het is weleens voorgekomen dat de man erachter kwam en dat de politie hem nog net onderschepte voordat hij het pand binnenkwam,’’ weet Mirjam.

In het ‘Blijf van m’n lijf huis’ - ondergebracht op een geheim adres - zijn zes plekken en op het anonieme adres zijn negen plekken. ,,We zien zo’n 50 vrouwen en 50 kinderen in een jaar voorbijkomen’’, schat Mirjam. ,,In een huis wonen drie vrouwen waarvan 2 of 3 met kinderen’’, vertelt ze. Moeder en kinderen delen één slaapkamer. Woonkamer, badkamer en keuken worden gemeenschappelijk gebruikt. ,,De meeste vrouwen zijn tussen de 20 en 30, maar je kan al vanaf 18 jaar komen.’’ Sommige vrouwen komen vanuit andere regio’s in het land. Maar als het veilig is, worden vrouwen in de eigen regio geplaatst.

Vrouwen zitten ‘zo kort als nodig is’ in de opvang. ,,Als je echt een traject aangaat, ben je zo een half jaar onderweg’’, vertelt Mirjam. Soms willen vrouwen weer naar huis. Kwintes helpt bij een begeleide terugkeer. ,,Voorwaarde is wel dat het geweld stopt. Daarom zijn er ook gesprekken met de mannen.’’ Lina constateert dat vrouwen gemiddeld vier keer nodig hebben om uiteindelijk op eigen benen verder te gaan. ,,Ze hebben niet de kracht om door te zetten. Of de eenzaamheid kan zo erg zijn en in ruil voor ‘liefde’ nemen ze dan een paar klappen op de koop toe.’’

,,Het is slecht voor kinderen om getuige te zijn van ruzie en geweld’’, vertelt Lina. ,,Ik heb een keer meegemaakt dat een baby van 6 weken helemaal strak stond van de spanning.’’ Elk huis heeft een speelzolder. Onder begeleiding van een jeugdhulpverlener spelen de kleintjes er drie ochtenden in de week. De grotere kinderen kunnen drie middagen spelen. ,,Op de speelzolder kunnen kinderen weer kind worden’’, stelt Mirjam. Enkele poppenhuizen zijn ook bestemd voor een aantal panden voor begeleid wonen van Kwintes. En op het kantoor van Kwintes aan de Van Asch van Wijckstraat komt eveneens een poppenhuis te staan. Als de moeders dan bij de opvoedondersteuner langskomen, kunnen de kinderen op kantoor spelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie