Trefpunt Bergkwartier viert lustrum

3 november 2010 om 00:00 Nieuws

De eerste bijeenkomst van het STB werd gehouden in september 2005. ,,Het was van meet af aan een succes’’, weet oprichter Bertie van Linschoten. ,,Het is een ontmoetingsplek voor en door senioren uit de wijk. We krijgen geen financiële bijdrage van de gemeente. Ik ben vooral heel erg blij dat de mensen er enthousiast over zijn en dat ze er altijd maar weer zijn.’’ De bijeenkomsten worden alleen op de oneven weken op donderdag tussen 9.00 en 11.00 uur gehouden. Een werkgroep maakt elke drie maanden een nieuw programma. In de vijf jaar dat het trefpunt bestaat, zijn er ongeveer 75 lezingen, tien excursies, en tien workshops geweest. De activiteiten worden meestal verzorgd door inwoners uit het Bergkwartier. Het Senioren Trefpunt kan rekenen op circa honderd trouwe bezoekers. Gemiddeld zijn er tussen de 40 en 60 senioren per bijeenkomst. Gerbert Rebel benadrukte dat het succes van het trefpunt niet is bereikt door geld te investeren, maar door het enthousiasme en de zelfwerkzaamheid van de senioren zelf. Hij gaf ook een overzicht van activiteiten die de aflopen vijf jaar werden georganiseerd.

Activiteiten voor en door senioren uit de wijk BERGKWARTIER - ‘Respecteer senioren als volwaardige deelnemers in deze samenleving en maak gebruik van de kwaliteiten die zij te bieden hebben’. Dat was de kernboodschap die werd uitgedragen tijdens de lustrumviering van het Senioren Trefpunt Bergkwartier (STB). De viering werd vorige week donderdag gehouden in de zaal van de Amerberg aan de Anna Paulownalaan 17, het vaste onderkomen voor de bijeenkomsten van het seniorentrefpunt.

door John Spijkerman

Voor de bijeenkomsten mag een zaal van de Amerberg aan de Anna Paulownalaan worden gebruikt. Tijdens de lustrumviering vertelde Henk Lokhorst, toenmalig directeur van het Leger des Heils (LdH) en eigenaar van de Amerhorst, hoe dat in zijn werk was gegaan. Het verzoek van Bertie Linschoten om de ruimte te mogen gebruiken voor een trefpunt voor senioren, kwam tegelijkertijd met een herbezinning over de nieuwe koers van het LdH. ,,Het bestuur van het LdH had in 2004 bepaald dat zorginstellingen zich niet moesten beperken tot hun primaire doelstelling. Bij ons was dat jeugdzorg. We wilden de mooie zaal die we hadden beter benutten dan tot nu toe het geval was en iets doen voor de buurt. En toen kwam Bertie Linschoten binnen en vertelde dat ze op zoek was naar een ruimte waar senioren elkaar regelmatig zouden treffen om dreigende eenzaamheid te voorkomen.’’ Er werd een contractuele verplichting afgesloten met Amant en toen kon het Senioren Trefpunt van start. ,,Wie had ooit gedacht dat het tot een verbintenis zou komen tussen het Leger des Heils en de bewoners van het Bergkwartier? Dat is toch een culture gap’’, grapte Lokhorst.

Wethouder Ben Stoelinga wenste het jubilerende seniorentrefpunt veel geluk. ,,U neemt zelf initiatieven. Dat is de kracht van het verhaal’’, begon hij. ,,Dat zou ook elders in de stad meer moeten gebeuren. Wat een kennis en een ervaring. Daar moeten we wat meedoen.’’ Stoelinga beloofde de aanwezigen dat hij jaarlijks één of twee keer de bijeenkomsten wil bezoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie