Voorzitter AFC Quick maakt balans op

27 oktober 2010 om 00:00 Sport

Ontevreden is de oprichter en voormalig directeur van DBS Business Solutions, een Amersfoorts softwarebedrijf met 125 medewerkers, niet over zijn eerste jaar als voorzitter van de 120 jaar oude vereniging. ,,Het eerste seizoen is inmiddels achter de rug. Er moet veel op poten gezet worden, dat duurt langer dan één jaar. Maar de basis is nu gelegd en wordt verder uitgebouwd.”

AMERSFOORT - Aan de lange zoektocht van Quick naar een voorzitter kwam vorig jaar een einde. Jos van der Zalm stond al een tijd op het verlanglijstje van de Quick’ers die er maar niet in slaagden de vacature in te vullen. Nu, ruim een jaar geleden na zijn aantreden als de nieuwe preses van de oudste voetbalclub in Amersfoort, maakt de 62 jaar geleden in Den Haag geboren Van der Zalm de balans op.

door Balt Gmelig

Van der Zalm had vanwege zijn werk lange tijd de boot afgehouden en was niet ingegaan op het verzoek om Quick leiding te gaan geven. In 2009 was de tijd rijp omdat hij zich uit zijn bedrijf had teruggetrokken. ,,Ik ben nu alleen nog commissaris van DBS.”

Voor de meeste Quick´ers was Van der Zalm geen onbekende toen hij in september vorig jaar aan het roer kwam. ,,Sinds 1994 toen mijn jongste zoon (Laurens) bij Quick ging voetballen ben ik betrokken bij de club. Eerst als toeschouwer, daarna werd ik elftalleider, organisator van buitenlandse voetbaltoernooien, sponsor en jeugdfounder.”

Als geen ander beseft de voorzitter dat hem in de huidige financieel moeilijke tijd geen gemakkelijke taak te wachten staat. Sponsors staan niet meer in de rij en gemeentelijke bezuinigingen die ook Quick zullen treffen, worden de komende tijd niet uitgesloten geacht. ,,Gelukkig is het bestuur na mijn aantreden van vier naar zeven leden uitgebreid. De taken zijn nu logisch en evenwichtig verdeeld. De sponsoring is een van onze speerpunten voor dit seizoen. Als ik mijn oor te luisteren leg bij het voorzittersoverleg van de Amersfoortse clubs, is dit een probleem dat iedereen in meer of mindere mate raakt.”

De hoofdmacht van Quick, uitkomend in de derde klasse, is een andere prioriteit van het bestuur in het nieuwe seizoen. ,,De selectie is vrijwel intact gebleven en op een paar plaatsen aangevuld. Er kan voortgeborduurd worden op de stijgende ontwikkelingen die het afgelopen seizoen in gang zijn gezet. Ons streven is een periodetitel”, heeft Van der Zalm trainer Sijtze Wobbes en zijn pupillen laten weten.

Aan een kampioenschap of promotie naar de klasse (tweede) waarin Quick in het verleden jarenlang heeft gebivakkeerd, denkt de sinds 1990 in Amersfoort wonende Van der Zalm vooralsnog niet. Een nog hoger niveau voor Quick in de nabije toekomst ook niet maar dat verwacht hij eveneens niet van een andere club uit Amersfoort. ,,Er is inmiddels wel een plan van de Vereniging van Amersfoortse bedrijven (VAB) met FC Utrecht en de clubs, de zogenoemde voetbaldriehoek, om binnen tien jaar te komen tot een amateurclub in Amersfoort die op het hoogste amateurniveau speelt, de net van start gegane Topklasse.”

Voorlopig heeft Van der Zalm andere zorgen aan zijn hoofd, bijvoorbeeld de accommodatie die al jaren ontoereikend is om het groeiende aantal leden, vooral jeugd, goed te kunnen opvangen. Eind vorig jaar kwam op sportpark Dorrestein enige licht in de duisternis. ,,Afgelopen seizoen hebben wij op het hoofdveld een kunstgrasveld met lichtinstallatie in gebruik genomen. De opening van dat veld was mijn eerste officiële handeling als voorzitter. Dit veld heeft een enorme verbetering te zien gegeven, zowel wat betreft het aantal wedstrijden omdat wij nu ook in slechte weersomstandigheden kunnen spelen, maar nog meer door de beschikbare trainingsfaciliteiten. Maar de sterke groei van met name de jeugdelftallen betekent dat wij er nog niet zijn. Hierover zijn we in gesprek met gemeente en SRO.”

Een verhuizing als oplossing voor de groeiproblematiek van de bijna 1000 leden tellende club in Amersfoort Zuid is niet aan de orde, aldus Van der Zalm. ,,Vooralsnog zijn er geen plannen voor een verhuizing. Wel is er een discussie met de gemeente over de inrichting van het park Randenbroek waar Quick deel van uit maakt.”

Het aantal beschikbare vrijwilligers baart de voorzitter de meeste zorgen. ,,Alle verenigingen hebben moeite om voldoende vrijwilligers in te kunnen zetten. We zijn bezig hiervoor een plan te ontwikkelen, deels samen met de SRO in het kader van het project ´Kleurrijk kader´. Binnen het bestuur is Arnout de Hamer de trekker van dit plan.”

Van der Zalm weet, na de kar één jaar te hebben getrokken, duidelijk wat hij met Quick wil bereiken. ,,De missie van AFC Quick 1890 is om een hoogwaardige, goed georganiseerde, financieel gezonde en maatschappelijk bewuste familie voetbalvereniging te zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie