Micromorfose, kunst waar je in kan

27 oktober 2010 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Een voorstelling zonder tribunes, zonder acteurs en mét een decor dat veel meer is dan slechts een achtergrond. ,,Licht, geluid en beeld spelen de hoofdrol in ‘Micromorfose’”, zegt regisseur Thomas Brand van het Amersfoortse kunstenaarsgezelschap Collectief KG. ,,Met je zintuigen beleef je van alles, maar tegelijkertijd speelt het verhaal zich af in je hoofd en doorleef je allerlei emoties.” In november wordt het stuk tachtig maal voor telkens maximaal tien mensen uitgevoerd in de Laswerkplaats op de Wagenwerkplaats.

door André van der Velde

De Laswerkplaats ondergaat momenteel een grondige metamorfose. Er wordt druk gezaagd, geschuurd, getimmerd en geschroefd aan grote en hoge houten constructies, die in november het landschap zullen vormen van Micromorfose. Verantwoordelijk voor deze beeldende theatervoorstelling is Collectief KG. Dit gezelschap bestaat uit vier jonge Amersfoortse kunstenaars met elk een eigen discipline: Thomas Brand (regie), Hans Goslinga (beeld), Mark Verhoef (licht) en Wilco Alkema (geluid). Voor deze voorstelling wordt samengewerkt met vijf Amersfoortse kunstenaars: Marisja Smit, Thijs Trompert, Lars Unger, John Konijn en Sander van Mil.

,,Wie de voorstelling bezoekt, komt in een heel andere wereld terecht dan waar je ooit bent ingestapt. Je laat de werkelijkheid die je buiten kent, helemaal los en maakt een reis”, vertelt Thomas Brand enthousiast aan een tafel in een gedeelte dat nog onbebouwd is. ,,Dat zorgt voor een te gekke sensatie, het is alsof je even in een achtbaan stapt.”

Hans Goslinga, ook aangeschoven, knikt instemmend. ,,Dit is een toegankelijke vorm van experimentele kunst. Er zijn meerdere ruimtes en elke ruimte roept een bepaalde gemoedstoestand op, zoals levensvreugde, verlies, angst, verliefdheid en bezinning”, licht hij toe. ,,Die emoties worden opgeroepen door de samenwerking, een kruisbestuiving, tussen verschillende kunstdisciplines: licht, geluid en beeldende kunst. Rood licht bijvoorbeeld brengt een bepaalde emotie met zich mee en dat kun je versterken met een bepaalde klankkleur.” Brand: ,,Om een nog beter beeld te krijgen: er wordt gewerkt met 30 diaprojectors en 70 speakers.”

Wat Micromorfose extra bijzonder maakt is dat deze heel intiem is, stelt Brand: ,,De voorstelling is bedoeld voor maximaal tien mensen per keer en duurt een half uur. In totaal wordt het tachtig keer opgevoerd.” Goslinga schudt uit ongeloof zijn hoofd. ,, Het is een slopend schema. Achthonderd mensen in éénmaal op een tribune voor een vast decor, dat is veel makkelijker. Maar dit is wel iets unieks, iets dat in Amersfoort nog niet eerder te zien en te beleven is geweest.”

uMicromorfose van Collectief KG is van 6 tot en met 21 november te zien in de Laswerkplaats op de Wagenwerkplaats. Kaarten zijn te bestellen op www.collectiefkg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie