Ideeën spuien en samenwerken

27 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Het was wethouder Sebastiaan van ‘t Erve die enkele weken geleden de knuppel in het hoederhok gooide, vertelt Judith van ‘t Holt. ,,Hij had kennisgenomen van het landelijke project Seven Days of Inspiration en dacht gelijk ‘dit moet in Amersfoort ook’. Maar als wethouder heeft hij er geen tijd voor en daarbij komt dat hij er geen politieke kleur aan wilde geven. Hij plaatste daarom een oproep via Twitter voor mensen die de coördinatie op zich wilden nemen.” Judith en Rinke van ‘t Holt, beiden enthousiaste nieuwe media-gebruikers, pakten de handschoen op.

Op weg naar ‘Zeven dagen van inspiratie’ VATHORST - In De Kamers vindt vanavond de Amersfoortse start plaats van een nieuw, ambitieus en inspirerend initiatief: 7 Days of Inspiration. Zo’n vijftig bedrijven, maatschappelijke instellingen en particulieren zullen met elkaar vernieuwende ideeën verzinnen en spuien. De avond is de opmaat tot zeven dagen in februari/maart volgend jaar, waarin concrete projecten zullen worden gepresenteerd. Judith en Rinke van ‘t Holt zijn de drijvende krachten achter de Amersfoortse versie, ‘7di 033’.

door André van der Velde

De kern van ‘7di’ is volgens Judith dat gebruik wordt gemaakt van het ,,sociaal kapitaal”. ,,Wat ik heel mooi vind is dat mensen ideeën spuien om iets te verbeteren en vervolgens met elkaar samenwerken om dat te realiseren. Dus geen dure adviseurs meer voor dingen die je ook met inspiratie en kleinschalige inzet voor elkaar kunt krijgen. In feite is het ‘back tot basics’.” Rinke aanvullend: ,,Er is een beweging gaande die tegen het individualisme van onze ontzuilde maatschappij ingaat. Het besef dat als we de handen ineenslaan je veel meer kan bereiken dan in je eentje: één plus één maakt vijf. Samen kunnen we nóg meer mooie dingen doen.”

Er zijn in totaal zes thema’s waarover gebrainstormd zal worden: voeding, onderwijs, duurzaamheid, versimpelen, werk en zorg. ,,Wat voeding betreft gaat alles snel, snel snel tegenwoordig”, stelt Judith. ,,Zelfs pannenkoeken kun je kant en klaar in de supermarkt kopen om ze vervolgens in de magnetron klaar te stomen. Kinderen weten op die manier eigenlijk helemaal niets meer van het product. Zo is het idee ontstaan om een pannenkoekenboerderij op te zetten waar kinderen de eieren bij de kippen vandaan kunnen halen, zelf graan malen en zelf koeien melken.”

Een ander voorbeeld van een vernieuwend idee behelst het nieuwe werken, oftewel werken 2.0. Rinke: ,,We willen bedrijven stimuleren op een andere manier na te denken over hoe je een bedrijf voert. Werkgevers zouden een thuiswerkdag kunnen organiseren.” Het wit schilderen van de zwarte bitumen daken is een idee om energieverspilling tegen te gaan. ,,In de zomer gaat namelijk heel veel energie verloren in het koelen van gebouwen. Witte daken reduceren het energieverbruik enorm.”

Judith en Rinke verwachten vanavond een inspirerende ‘kick-off’ en kijken al reikhalzend uit naar de volgende stap. ,,Na vanavond zijn we uit de ideeënfase en lopen we allemaal met ideeën rond die we met elkaar gaan uitvoeren om Amersfoort naar een hoger plan te tillen.”

uMeer info op www.7di033.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie