‘Eerbetoon aan Ben Beijer’

27 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Een kleine week voor de jubileumeditie van start gaat, blikt Trees Beijer (66) terug op het ontstaan van het toernooi. Een terugblik die donderdagochtend een nieuwe dimensie heeft gekregen door de geboorte van haar eerste kleinkind. Haar zoon en schoondochter hebben het kind tot diepe ontroering van Trees de naam Bente gegeven.

Jubileumeditie volleybaltoernooi basisscholen AMERSFOORT - Vandaag vindt de dertigste editie plaats van het jaarlijkse volleybaltoernooi voor basisscholen. Het toernooi is ooit opgezet door Ben Beijer, daarbij geholpen door zijn vrouw Trees. Na zijn overlijden in 2006 heeft Trees samen met Bens oud volleybalvrienden het toernooi voortgezet. En hoewel het evenement heel bewust niet naar Ben Beijer is vernoemd, leeft zijn naam sinds donderdag toch op een heel bijzondere wijze voort.

door André van der Velde

,,Ben was altijd erg begaan met sport, met name met volleybal en dan vooral met de jeugd”, vertelt ze tijdens een kop koffie in stadscafé De Observant. ,,Met de jeugd had hij een duidelijke klik. Hij wilde zoveel mogelijk jongeren enthousiast maken voor zíjn sport. Toen de voorloper van de SRO eind jaren ‘70 de Amersfoortse sportverenigingen benaderde om sporttoernooien te organiseren en dus ook zijn club Spirit - een voorloper van AVV Keistad - benaderde, stond Ben vooraan. Je hoefde zoiets maar tegen Ben te zeggen of het was bij wijze van spreken al georganiseerd.” Het eerste toernooi vond in oktober 1980 plaats.

Hoewel Trees Beijer voor ze haar man leerde kennen weinig met volleybal had, werd ze met het volleybalvirus besmet en volgde ze diverse cursussen om kinderen te kunnen trainen. Het was dan ook vanzelfsprekend dat zij hem hielp met de organisatie van het toernooi. ,,De eerste 25 jaar was Ben de grote organisator en ik was zijn rechterhand, of misschien wel zijn linker”, zegt ze met een innemende glimlach.

Ben Beijer overleed in september 2006 op 68-jarige leeftijd, terwijl de voorbereidingen voor de 26ste editie van het toernooi al in volle gang waren. ,,Hij was ziek en wist dat hij het toernooi niet zou halen. Een paar weken voor zijn overlijden gaf hij aan dat hij het heel erg vond als het toernooi niet zou doorgaan.” Trees besloot daarom verder te gaan, maar wist niet precies hoe. Een groep oud volleybalvrienden van Ben bood uitkomst. ,,Dat is een vaste van groep mensen geworden die elk jaar beschikbaar zijn, een warme vriendenclub van allemaal grijsaards.”

Na de eerste, geslaagde editie zonder de initiatiefnemer, opperde een aantal mensen het idee om het toernooi voortaan het Ben Beijertoernooi te noemen. Trees vond dat echter te ver gaan. ,,Dat is pas zinvol als de deelnemers ook straks nog weten weten wie Ben Beijer was, anders wordt het iets leegs”, legt ze uit. ,,Het grootse eerbetoon is het dat het toernooi nog steeds bestaat en doorgaat.”

Woensdag doen in Sporthal Midland weer 400 kinderen mee aan het toernooi, verdeeld over 64 teams. ,,Daarbij komen dan nog de begeleiders en leerkrachten. Dus het is erg vol en luidruchtig”, aldus Trees Beijer, die samen met Corrie de Jager de wedstrijdleiding vormt. ,,En natuurlijk heel erg gezellig.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie