‘Grond tuinpark Vathorst-Noord’

20 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

VATHORST - ‘Een gebied aan de rand van Vathorst, op loopafstand waar iedereen kan genieten en eventueel werken in de natuur’. Dat is wat Erik Verhallen en andere initiatiefnemers van de op te richten Vereniging Tuinpark voor ogen staat. ,,Ons streven is om in januari 2011 met de inrichting van het tuinpark van start te gaan.’’ De initiatiefnemers van het tuinpark willen samenwerken met andere ‘groene initiatieven’ in de wijk zoals een stiltetuin/kloostertuin en een eco-erf. Op dinsdagavond 26 oktober is er in De Kamers een bijeenkomst waarin wordt gesproken over alle ‘groene initiatieven’ in Vathorst.

Initiatiefnemers willen in 2011 van start gaan

door John Spijkerman

De gemeente wil van Vathorst-Noord een attractief groen recreatief buitengebied maken. ,,Maar nu Vathorst West stilligt, dreigt ook Vathorst Noord niet van de grond te komen’’, vreest Verhallen. Probleem bij de voortgang van de ontwikkeling van Vathorst-Noord is volgens hem dat veel van de gronden niet van de gemeente zijn en dat de huidige eigenaren, waaronder De Alliantie Eemvallei, een te hoge prijs willen. ,,De gemeente wil de grond wel kopen maar niet de hoofdprijs betalen.’’ Verhallen vindt het de hoogste tijd dat er wat gebeurt om de groene ontwikkeling van Vathorst-Noord ter hand te nemen. Daarin past een tuinpark. Achterliggende idee is dat een tuinpark een meerwaarde heeft in een stedelijke omgeving. Zo’n veertig personen hebben zich sinds begin 2010 al aangemeld voor een tuinpark in Vathorst-Noord.

De initiatiefnemers denken een gebied van ongeveer 2 hectare in Vathorst-Noord nodig te hebben. Zij vragen het college van b en w grond beschikbaar te stellen voor het tuinpark met daarbij een energieneutrale ruimte voor de opslag van materiaal, de aanwezigheid van sanitair en een ontmoetingsruimte. ,,Wij zijn van mening dat samenwerken en genieten in de natuur de saamhorigheid in de wijk en de belangstelling voor de directe leefomgeving bevordert. Het maakt het leven in de wijk aangenamer, doordat mensen dichtbij huis van de natuur kunnen genieten’’, stellen de initiatiefnemers in een brief aan het college. ,,Om een en ander financieel haalbaar te krijgen, zullen wij afhankelijk zijn van leden, donateurs, subsidies en de medewerking van de gemeente.’’

De initiatiefnemers willen dat er in dit tuinpark allerlei verschillende soorten tuinen komen. Er wordt gedacht aan moestuinen, volkstuinen, schooltuinen, gemeenschappelijke tuinen en pluktuinen voor groente, fruit en bloemen. Het tuinpark moet openbaar toegankelijk worden. ,,Mensen moeten er doorheen kunnen wandelen, op een bankje kunnen zitten om te genieten, om samen te kletsen, een spelletje te doen of op een educatieve manier bezig kunnen zijn.’’ De initiatiefnemers willen ook dat het tuinpark een bijdrage levert aan het vergroten van de biodiversiteit. ,,Dit willen we realiseren door natuurlijke randen en hoeken te laten ontstaan met insecten aantrekkende planten, kleine waterpartijen en door het kweken van een grote diversiteit aan planten.’’ Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen wordt niet toegestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie