‘Zorg voor meer gemengde scholen’

20 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ‘Scholen moeten een afspiegeling zijn van de wijk’, vindt ouderambassadeur Janet Schutte van de Stichting Kleurrijke Scholen (SKS). Dat sommige scholen - waaronder de Jorisschool en de Vlindervallei die op nog geen 500 meter afstand van elkaar liggen - voor 80 of 90 procent ‘wit’ of ‘zwart’ zijn, is niet natuurlijk, vindt Schutte. ,,Mensen wonen in een gemengde wijk. Dan is het raar dat kinderen gescheiden naar school gaan en elkaar niet ontmoeten.’’ Schutte deed haar uitspraken na afloop van een fietstocht met ouders langs vier Amersfoortse basisscholen.

Ouders fietsen langs vier basisscholen

door John Spijkerman

De Stichting Kleurrijke Scholen (SKS) werd in 2006 opgericht door de Amersfoortse Lonneke Sondorp en is momenteel actief in zeven steden in Nederland. De SKS organiseerde de fietstocht vorige week woensdag. Deze keer werden de basisscholen De Windroos, De Vlindervallei, De Tafelronde en de Michaëlschool bezocht. De gemeente had alle ouders van jonge kinderen in de wijk een uitnodiging gestuurd. Met deze ‘scholentochten’ kunnen ouders zich oriënteren op de schoolkeuze voor hun kinderen. Zeventien ouders hadden zich aangemeld.

Janet Schutte begeleidt ouderinitiatieven van ouders op meestal ‘zwarte scholen’. Deze ouders willen meer autochtone ouders naar hun school trekken om een evenwichtiger samenstelling te krijgen van de leerlingenpopulatie op de school. ,,Een verhouding van dertig procent kansarm en zeventig procent kansrijk is volgens bepaalde theorieën gunstig voor iedereen’’, betoogt Schutte. ,,Er zijn kansarme kinderen die veel kunnen hebben aan zo’n gemengde samenstelling op scholen.’’

De schoolkeuze voor ouders is nu vrij. Het huidige systeem zorgt er voor dat ouders hun kinderen al vlak na de geboorte moeten aanmelden om er zeker van te zijn dat hun kind naar een bepaalde school kan. Ouders die te lang wachten met aanmelden, vissen daardoor bij ‘bepaalde populaire scholen’ achter het net. Janet Schutte voelt wel wat voor een centrale aanmelding voor leerlingen, waarbij ouders hun kinderen moeten aanmelden bij de gemeente en een voorkeur kunnen opgeven voor zes scholen. Op die manier kan er een betere mix ontstaan van allochtone en autochtone leerlingen op een school.

Volgens directeur Leo Oosterhof van De Windroos is het beter als kinderen in de eigen wijk naar school kunnen gaan en daar hun vriendjes hebben en er ook kunnen spelen. Hij vindt het een goed idee als de gemeente daarvoor een stimuleringsbeleid zou voeren. Oosterhof zou er ook voorstander van zijn het moment waarop kinderen kunnen worden aangemeld uit te stellen totdat ze bijvoorbeeld drie jaar zijn.

Wethouder Stoelinga, die na afloop van de fietstocht met de ouders sprak, wil mensen niet verplichten hun kinderen op een basisschool in de eigen wijk te doen. ,,De vraag is in hoeverre je als gemeente moet sturen. De vrijheid van onderwijs staat voor ons overeind. Wat je zou kunnen afspreken is dat ouders hun kinderen pas op een bepaalde leeftijd kunnen aanmelden. Ik ga daarover in gesprek met de schoolbesturen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie