Expositie van een 94-jarige dame

13 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Mevrouw Van As woont sinds 2002 in woonzorgcentrum Nijenstede van Beweging 3.0 aan de Heiligenbergerweg. Ze is vrijdagmiddag zichtbaar in haar nopjes en ziet er prachtig uit. ,,We hebben haar vanmiddag iets van haar vroegere status en identiteit teruggegeven’’, zegt teamleider Welzijn, Ytje de Graaf. ,,Als je alleen al ziet hoe ze in de speciaal voor de expositie gemaakte catalogus kijkt. Vanaf nu is zij een kunstenares en niet meer mevrouw Van As, die dementeert.’’

RANDENBROEK - Een diepgekoesterde wens van mevrouw Isabella van As, ging vrijdagmiddag in vervulling: een tentoonstelling met eigengemaakte kunstwerken. Ter gelegenheid van de 94-jarige verjaardag van mevrouw Van As opende Wieteke van Dort deze bijzondere expositie in woonzorgcentrum Nijenstede.

door John Spijkerman

Ytje de Graaf is de drijvende kracht achter het wensbomenproject. Eind 2008 mochten bewoners van woonzorgcentrum Nijenstede van Beweging 3.0 aan de Heiligenbergerweg aangeven waar ze blij van zouden worden. Veel bewoners vulden een wenskaart in en hingen deze in de speciaal daarvoor bestemde kerstboom in de hal. ,,Er kwamen ruim tachtig ideeën uit. Die varieerden van een ijsje eten op een terras, tot een bezoek aan het ouderlijk graf in Groningen.’’ Alle wensen werden in 2009 vervuld, alleen de wens van Isabella van As bleek nogal wat voeten in de aarde te hebben. Mevrouw Van As liet namelijk weten dat ze graag een expositie wilde van door haar gemaakte kunstwerken. ,,Vroeger wilde ze nooit exposeren’’, vertelt haar nichtje Tiek Boekhout. ,,Nu ineens was het een wens van haar.’’ De kunstcollectie van mevrouw Van As lag opgeslagen in depot en bleek groot en divers te zijn. Kunstenares Lucy van der Zijde bood zich via Matchpoint aan om de kunst van Isabella van As te inventariseren en samen met Tiek Boekhout en Isabella een expositie samen te stellen. Anneke Groothuis tekende het levensverhaal van Isabella op. Isabella van As woonde het grootste deel van haar leven in Rotterdam. Op 56-jarige leeftijd verhuisde ze naar Amersfoort. Tekenen en schilderen was, naast het maken van wandkleden en fotograferen, haar grootste hobby. Zij volgde een deeltijdopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Ook reizen was een grote passie en inspiratiebron voor haar kunst. Uit de tentoongestelde schilderijen blijkt dat ze dol op sprookjes is, vooral het sprookje van de kleine kunstmeermin fascineert haar. Ook hangen er grote houtskooltekeningen in Nijenstede. Daarop zijn mensen met maskers te zien, want iedereen draagt verschillende maskers.

Het wensbomenproject werd ook in 2009 gehouden en vindt dit jaar opnieuw plaats. ,,Maar naast de wensboom, gaan we nu ook op zoek naar talent onder de bewoners’’, vertelt teamleider Welzijn Ytje de Graaf. ,,In een verzorgingstehuis zie je alleen de oude mensen, maar hun voorgeschiedenis ken je niet. Wij willen teruggaan tot wie iemand werkelijk is. Dat moet leiden tot meer status en respect voor de bewoners. Zo is er hier een mevrouw die heeft meegeholpen aan het opschrijven van de geschiedenis van Oosterbeek.’’ De enthousiaste reactie van mevrouw Van As, is een stimulans op de ingeslagen weg verder te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie