Zwembadplan valt in het water

13 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Het college gaat nu gewoon verder met de plannen voor een nieuw zwembad en sporthalcomplex aan de Hogeweg. De BPA had voor de verkiezingen becijferd dat ‘vernieuwbouw’ van het Sportfondsenbad tot een bezuiniging zou kunnen leiden van 5 tot 7 miljoen euro. Na de vorming van het nieuwe college werd besloten het BPA-plan te laten doorrekenen. Voorwaarde van het college om uiteindelijk verder te gaan met het BPA-plan was wel dat het 8 miljoen goedkoper moest zijn dan het zwembadplan aan de Hogeweg. Dat blijkt niet het geval.

College verder met nieuwbouw aan Hogeweg AMERSFOORT - Vlak vóór de gemeenteraadsverkiezingen opperde de BPA het plan om het oude Sportfondsenbad aan de Bisschopsweg te verbouwen en uit te breiden. Dit zogenaamde ‘vernieuwbouwplan’ moest nieuwbouw aan de Hogeweg overbodig maken. Uit een onderzoek blijkt dat het BPA-plan niet veel goedkoper is dan nieuwbouw aan de Hogeweg. Het plan is van de baan.

door John Spijkerman

Het Bureau BBN heeft inmiddels uitgerekend dat vernieuwbouw van het Sportfondsenbad slechts iets goedkoper is dan nieuwbouw aan de Hogeweg. Als er wordt uitgegaan van de bouw van een sporthal met zwembad scheelt het 1,6 miljoen euro euro. Als er alleen een zwembad wordt gebouwd, bedraagt het verschil 650.000 euro. Nieuwbouw van het zwembad aan de Hogeweg kost inmiddels al bijna 34 miljoen euro, het BPA-plan kost ruim 32 miljoen euro.

Dat het BPA-plan niet goedkoper is, komt allemaal door het nieuwe programma van eisen dat de gemeenteraad heeft aangenomen voor het zwembad aan de Hogeweg, zegt wethouder Ben Stoelinga. ,,In maart of april 2010 is het programma van eisen vastgesteld, maar het plan van de BPA was daarvoor gemaakt.’’ In de financiële berekeningen van de BPA-plan was daarom geen rekening gehouden met het nieuwe programma van eisen, dat sterk kostenverhogend blijkt te werken. ,,We gaan de doelstelling van acht miljoen euro goedkoper niet halen en daarmee is het plan van de baan. We gaan verder met het Hogewegplan’’, zegt Stoelinga.

De wethouder verwacht bovendien dat de exploitatiekosten van het zwembad bij vernieuwbouw aan de Bisschopsweg hoger uitvallen dan bij nieuwbouw aan de Hogeweg. En bovendien zijn er nog extra kosten die nu nog niet berekend zijn. Het gaat dan om uitgaven die gedaan moeten worden vanwege maatregelen op het gebied van verkeer, parkeren en infrastructuur. Ook de kosten voor vervangende accommodatie voor het gymlokaal aan de Rubensstraat en voor de Amersfoortse IJsvereniging zijn nog buiten beschouwing gelaten.,,Uiteindelijk brengt het BPA-plan niet op wat we dachten. We hebben daar afspraken over gemaakt en daar houden we ons aan.’’ Daarom gaat het college gewoon verder met Hogewegplan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie