Gedoe rond invalidenparkeerplaats

6 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Steef Heideman werd in 1974 invalide door een bedrijfsongeval in de slagerij waar hij werkte. ,,Ik gleed uit over een tegeltje en kwam met mijn knie tegen het hakblok. Mijn onderbeen was helemaal verdraaid en mijn linkerknie was volledig verbrijzeld.” Nadat hij tien jaar geleden een brace kreeg is de pijn minder en kan hij enigszins lopen.

door André van der Velde

In 1988 kreeg hij van de gemeente een eigen parkeerplaats bij hun woning aan de Albert Schweitzersingel in Schothorst. ,,En toen we in 2000 verhuisden naar een aanleuningwoning van De Liendert in de Zwaluwenstraat, namen we die parkeerplek mee”, vertelt hij. ,,Die parkeerplek was van de gemeente en de gemeente verplaatste dan ook de paal met het blauwe bord en daaronder de kentekenplaat.”

Op verzoek van De Liendert verruilde Steef Heideman in 2002 zijn parkeerplek op het parkeerterrein pal voor het verzorgingshuis voor een plek bij de aanleunwoning. ,,De parkeerplek was bij de keuken en toen het verzorgingshuis overging op catering kwamen daar steeds grote vrachtwagens om spullen te lossen. Dat betekende dat we er soms pas na veel gedoe uitkonden, heel vervelend als je naar het ziekenhuis moet”, legt echtgenote Gerda Heideman uit. ,,In 2002 vroeg de directie van De Liendert of we naar een andere parkeerplek wilden verhuizen, aan de voorkant van onze flat. Wij stemden daarmee in.”

Dat die parkeerplek niet is van De Liendert, maar van woningcorporatie Portaal, leek toen niet uit te maken. Tot november vorig jaar. Gerda Heideman: ,,Portaal wilde toen van ons weten hoe we aan die parkeerplek waren gekomen en wilde ook allerlei papieren. Helaas hebben wij nooit papieren van de gemeente gekregen en het bleek ook dat bij ParkeerService alle bestanden in 2007 per ongeluk zijn gewist.”

Die vraag van Portaal naar meer gegevens liep vooruit op plannen van de corporatie om haar parkeerbeleid aan te passen. Doordat meer huurders van het wooncomplex aan de Zwaluwenstraat een invalidenparkeerplaats hebben aangevraagd zijn plekken schaars geworden. Portaal wil daarom een nieuwe indeling maken.

Voor Steef Heideman betekent dat hij zijn eigen parkeerplaats moet inleveren. ,,De heer Heideman is niet geïndiceerd voor een parkeerplaats met kenteken”, legt een woordvoerder van Portaal uit. ,,Daarom moet hij de plek inleveren en krijgt hij er een algemene invalidenparkeerplaats voor terug. We beseffen dat dat heel vervelend voor hem is, maar er is gewoon een enorme schaarste aan parkeerplekken. Daarmee moeten we goed omgaan. Ook zou het niet fair zijn ten opzichte van de andere huurders deze niet officiële situatie voort te laten bestaan.”

Steef en Gerda Heideman zien de bui al hangen. ,,Wij kunnen straks geheid onze auto niet meer kwijt of er moet toevallig een plek dichtbij in de buurt zijn. Het wordt straks vechten voor een plek”, voorspelt hij. ,,Ik voel mij door Portaal gediscrimineerd.”

Een oplossing lijkt vooralsnog niet simpel. Woonzorgcentrum De Liendert biedt bijvoorbeeld geen uitkomst. ,,De Liendert heeft zelf ook maar zeer beperkt beschikking over parkeerplaatsen en die zijn in gebruik bij bewoners, bezoekers en medewerkers”, laat locatiemanager Henriëtte Beckers de familie Heideman in een brief weten.

Volgens haar is het verstrekken van invalidenparkeerplaatsen bovendien een taak van de gemeente. De gemeente stelt echter dat woningcorporatie Portaal als eigenaar van de grond bepaalt of daar een parkeerplaats op kenteken wordt geplaatst of niet. De Portaalwoordvoerder stelt dat de heer Heideman moet zorgen voor een indicatiestelling. ,,Als die er is, zorgen we voor een goede oplossing en krijgt hij een parkeerplaats op nummerbord.”

Steef en Gerda Heideman stellen zo geen stap verder te komen. Volgens hen is de oplossing echter eenvoudig. ,,Een parkeerplaats van de gemeente tegenover De Liendert kan worden ingericht als invalidenparkeerplaats. Maar de gemeente wil daaraan niet meewerken en zegt dat er voldoende ruimte bij De Liendert moet zijn”, aldus Gerda Heideman. ,,En zo worden we steeds van het kastje naar de muur gestuurd”, besluit ze.

AMERSFOORT - Amersfoorter Steef Heideman is in een stevige strijd verwikkeld met Portaal, de gemeente Amersfoort en De Liendert over zijn persoonlijke invalidenparkeerplek. Eigenaar woningcorporatie Portaal wil er een algemene invalidenparkeerplaats van maken, die ook door andere invalide huurders kan worden gebruikt. De gemeente en het verzorgingshuis zeggen op hun beurt niets voor het stel te kunnen betekenen. De drie partijen verwijzen naar elkaar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie