Sopraan Claudia Witlam-Kuhnt zingt

13 oktober 2010 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - De in Hoogland woonachtige, maar van oorsprong Duitse sopraan Claudia Witlam-Kuhnt treedt op zaterdag 16 oktober op in Het Brandpunt in Amersfoort. Ze wordt daarin bijgestaan door instrumentalisten op hobo, piano, orgel en viool. Het wordt een gevarieerd programma waarin Claudia Spaanse Tonadilla’s van P. Estavan, Aria’s van Vivaldi en liederen van Bach en Pergolesi laat horen.

door Peter Bruinsma

Claudia Witlam-Kuhnt werd in Halle in het voormalige Oost-Duitsland geboren. Ze zong al als kind in koren en op de basisschool werd ze min of meer ontdekt door haar muziekleerkracht. ,,Het muziekonderwijs stond in de DDR hoog aangeschreven en er was volop ruimte om die expressie als kind te ontwikkelen. De pareltjes onder de kinderstemmen werden er echt wel uitgehaald en aan hen werden goede kansen geboden”, herinnert Claudia zich. ,,Mijn muzieklerares gaf me extra zanglessen en zo kwam ik terecht op de muziekschool in Dresden.” Ook in haar Duitse studietijd zong ze volop in koren. In Duitsland ontmoette ze haar eerste man die Nederlander was. Met hem vestigde ze zich in Nederland. Daar begon ze ook met haar studie Muziek Theoretische Opleiding, maar uiteindelijk koos ze toch voor een baan in het bedrijfsleven. Tot op de dag vandaag is Claudia Witlam financial controller van beroep. ,,Muziek is dus een uitgesproken hobby van me”, zegt Claudia. Een hobby die zij met inzet en verve beoefent. ,,Ja, ik ben er wel druk mee, maar ik doe het met liefde en plezier. Ik doe ook regelmatig mee als gastlid bij koren. Zo kwam ik als projectlid bij het St. Joris Kamerkoor in aanraking met de muziek van Vivaldi. Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in zijn aria’s en heb enkele van die aria’s in studie genomen.” Claudia Witlam volgt ook nog steeds zanglessen bij de dirigent van het St. Joris Kamerkoor, Bas Ramselaar. ,,Hij is heel inspirerend en de lessen zijn uiterst leerzaam.” Al haar inspanningen hebben geresulteerd in een sollicitatie bij de Nederlandse Bach Vereniging. ,,Nu ik met mijn studie voor mijn werk klaar ben, is er duidelijk meer tijd voor mijn hobby. Ik voel dat ik een inhaalslag aan het maken ben. Vanaf mijn veertigste ben ik pas mijn eerste eigen soloconcert gaan geven.” Claudia Witlam heeft een sterke voorliefde voor liederen en geestelijke aria’s uit de Barok. Elisabeth Schwarzkopf is haar grote voorbeeld. De Spaanse Tonadilla’s die zij op 16 oktober in Het Brandpunt zingt heeft ze twee jaar geleden min of meer per toeval ontdekt. Claudi stelt zelf haar programma’s samen, maar wel in nauw overleg met haar pianist Ernst Paul Fuchs die zij via internet heeft leren kennen. Ze repeteren één keer per maand. Claudia’s ultieme droom is om een keer met een heus orkest op te treden. Voorlopig richt ze zich op haar ontwikkeling als liedzangeres en het programma dat zij op 16 september in Het Brandpunt brengt, biedt genoeg variatie om haar stem in allerlei kleuren en sferen te horen.

Concert door Claudia Witlam-Kuhnt, sopraan mmv Eva Elgeti, hobo; Ernst Paul Fuchs, piano; Reneé Maartense, viool; Henk Veltman, orgel. Het Brandpunt, Laan naar Emiclaer, zaterdag 16 september, 20.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie