Fotogalerij zoekt nieuw onderkomen

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

De Amersfoortse fotogalerie voor amateurs en professionals is nu nog als ‘opvulling’ gevestigd in winkelcentrum Amicitia. Het winkelcentrum verkeerde sinds de opening in 2001 in de problemen. Het winkelend publiek vond de koopgoot niet. Steeds meer winkels kwamen leeg te staan en verloedering dreigde. ,,Om die reden benaderde ik de toenmalige eigenaar met het idee zich kunstgaleries te laten vestigen in de lege winkelruimtes”, vertelt Goedvolk, die destijds betrokken was bij fotogroep Darkroem, die later min of meer opging in FOTO-expo202. ,,Darkroem vestigde zich in Amicitia, op de plek waar sinds november vorig jaar de nagelstudio zit. Wij moesten daar weg en konden ons toen op ons huidige adres in Amicitia, Stadsring 172, vestigen.”

FOTO-expo202 moet binnenkort weg uit Amicitia AMERSFOORT - FOTO-expo202 dreigt dakloos te worden en daarmee is het voortbestaan van de fotogalerie onzeker geworden. De galerie moet binnenkort haar tijdelijke onderkomen in winkelcentrum Amicitia verlaten omdat de eigenaar een bedrijf heeft gevonden dat zich er wil vestigen. Voorzitter Rob Goedvolk hoopt dat snel een andere expositieruimte wordt gevonden. ,,De galerie mag niet verdwijnen, we willen doorgaan.”

door André van der Velde

Ondertussen was in 2006 FOTO-expo202 opgericht met als doel fotografie in Amersfoort en omgeving te bevorderen. ,,We zijn een vrijwilligersorganisatie die exposities, lezingen en discussieavonden organiseert. De zes bestuursleden zijn zowel suppoost als organisator”, aldus Goedvolk. ,,We hebben twee duidelijke doelen: fotografen naar Amersfoort halen die interessant zijn én plek bieden aan Amersfoortse fotografen, bijvoorbeeld afgestudeerden van de Fotovakschool.”

De toekomst van FOTO-expo202 is nu echter onzeker geworden. Eigenaar Zegwaard Beheer BV, die het winkelcentrum onlangs overnam, is de afgelopen maanden druk bezig geweest nieuwe winkels te vinden voor het door leegstand geteisterde winkelcentrum. Met succes. ,,Er komt weer beweging in Amicitia”, zegt Goedvolk. ,,Mogelijk wordt woensdag een contract getekend tussen Zegwaard en een bedrijf dat zich hier wil vestigen. Dat vinden we voor degenen die zo ruimhartig zijn geweest en ons gratis onderdak hebben geboden, heel fijn. We gunnen het Amicitia van harte dat het goed gaat. Maar voor ons is het vervelend.”

Volgens Goedvolk zijn er nu drie opties voor FOTO-expo202. ,,Of we stoppen ermee, maar dat willen we niet. Of we gaan in winterslaap. Dat betekent dat we alle spullen -lampen, lijsten, tafels en stoelen, en stellingen- opslaan. Dan zouden we de tijd hebben een nieuwe ruimte te vinden. De mooiste optie is dat we naadloos door kunnen schuiven naar een andere locatie. We hopen dat dat lukt. Wellicht zijn er ook bedrijven die dit lezen en ons willen helpen. Vinden we geen andere locatie, dan gaan we dus noodgedwongen in winterslaap.”

Inmiddels is al de tentoonstelling van Deeez, die op 2 oktober zou beginnen, afgezegd. Goedvolk: ,,Het sneue is ook dat we juist onze openingstijden hadden verruimd. We waren alleen op zaterdagmiddag open en voortaan wilden we ook op donderdag- en vrijdagmiddag de ruimte openstellen voor het publiek.”

Volgend jaar was overigens ook al volgeboekt met exposities. ,,We hopen dan in elke geval een tijdelijke expo-ruimte te hebben”, zegt bestuurslid Klaas van Huizen. ,,Maar dan nog het blijft een noodoplossing omdat mensen het niet kennen. Er zal geen vaste loop ontstaan.”

Goedvolk heeft onlangs contact gelegd met Komma Beheer van het winkelcentrum Drakennest, waar enkele panden leeg staan. ,,Het zou mooi zijn als we een andere expositieruimte in de binnenstad vinden. En dan het liefst voor een langere tijd.”

De fotogalerie mag niet uit Amersfoort verdwijnen, benadrukt bestuurslid Jan Wingerden. ,,Dit is de eerste en enige fotogalerij van Amersfoort. Het is belangrijk om fotografen een podium te bieden. Hun werk is als het ware onze herinnering in de samenleving.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie