‘De wijk mist een dorpsplein’

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

Jeroen Osendarp, architect bij ag NOVA, is samen met Robert Kroon van de winkeliersvereniging één van de initiatiefnemers van het ambitieuze plan: ,,In de jaren dat ik hier woon, ben ik onbewust gaan kijken hoe de situatie rondom de Noordewierweg verbeterd zou kunnen worden, en dan met name de winkelstrip. De plek heeft een aantal kwaliteiten, zeker voor de buurt, maar ook een stuk of wat zwakke plekken.” Er zijn volgens Osendarp een paar problemen die spelen op de Noordewierweg. Het Soesterkwartier is oorspronkelijk als dorp voor de Wagenwerkplaats gebouwd. De randen van de wijk zijn zich steeds meer gaan hechten aan Amersfoort. ,,Het Soesterkwartier is een dorp, maar heeft nog nooit een eigen dorpsplein gehad, een plek voor alle wijkbewoners. Van de Dirk van den Broek tot aan het Isseltseveld is de Noordewierweg zo’n 2,5 kilometer lang. Overal zien we hetzelfde profiel. Er is geen rustpunt in de straat, de Noordewierweg is één kaarsrechte weg, die uitnodigt om hard te rijden.”

Emmauskerk in toekomst centrum van Soesterkwartier AMERSFOORT - Als het aan ag NOVA architecten, Vollmer&Partners en de winkeliersvereniging van het Soesterkwartier ligt, zal de wijk binnen twee jaar een eigen dorpsplein krijgen rondom de Emmauskerk. Met winkels en woningen, maar ook ruimte voor andere organisaties binnen de wijk.

door Maranke Pater

De winkelstrip geeft een redelijk compleet winkelaanbod, de zaken zijn alleen te versnipperd tussen de Berkelstraat en de Merwedestraat. ,,Daarnaast zitten de meeste ondernemingen teveel aan één kant van de Noordewierweg. De straat wordt ook opgeknipt rondom de Emmauskerk. Er is een punt in de weg waarop er 150 meter lang geen winkels staan. Dat is te lang voor een goede winkelbeleving”, aldus Osendarp.

Het plan wat er nu ligt, is om rond de Emmauskerk een plein maken dat over de Noordewierweg heen ligt. ,,In Almere ligt een plein in het stadshart, waar de winkelpromenade gekruist wordt door de autoweg. Als automobilist ben je even te gast op het plein. De weg gaat iets omhoog. Op de Noordewierweg zal een dergelijk plein de straat breken en de snelheid eruit halen.” In en rondom de kerk komen straks ruimtes voor organisaties die goed bij de kerk passen. Om een idee te krijgen van de toekomst van de kerk kan een vergelijking gemaakt worden met de Sint Henricuskerk, waar ag NOVA architecten in gevestigd is.

Osendarp: ,,Wij hebben als architectenbureau deze kerk ook heringericht. Tegenwoordig lopen de kerkgemeenschappen terug in het aantal kerkgangers. Veel zalen blijven onbenut. In de Sint Henricuskerk zit naast ons bureau ook het buurtcentrum en een buitenschoolse opvang.” In het huidige plan wordt ook ruimte gecreëerd voor starters- of seniorenwoningen. Hiervoor hebben de initiatiefnemers contact gezocht met de Alliantie. Kroon: ,,Vanuit de kerk is ook zeer goed gereageerd. Het kerkbestuur hoopt door het plein en het gebouw anders in te richten weer middenin de wijk te komen staan.”

Begin 2011 wordt een presentatieavond gepland waarop de ontwerpplannen te bezichtigen zullen zijn en er ruimte is voor discussie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie