Wereldwinkel Amersfoort 25 jaar

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

,,In Amersfoort is de Wereldwinkel voortgekomen uit een werkgroep die heel politiek en maatschappelijk geëngageerd was’’, vertelt Els in de koffieruimte cq magazijn achter de winkel. Die beginperiode heeft ze niet meegemaakt. Enkele jaren nadat de winkel in 1988 verhuisd was naar de Leusderweg kwam ze er toevallig mee in aanraking. ,,Ik fietste er met een vriend langs en hij vroeg toen of dat niet iets voor mij was. Hij wist dat ik na de kinderen weer wat wilde doen en vrijwilligerswerk zocht.’’ Ze solliciteerde en werd aangenomen. ,,Ik had nog nooit van de Wereldwinkel gehoord, maar ik kwam terecht in een warm bad. Een organisatie die zich inzet voor mensen in arme landen. Voor mij was dit een heel nieuwe stap in de maatschappij.” De eerste indrukken zijn voorgoed in haar geheugen gegrift. ,,Het was een heel klein winkeltje, volgepropt met koffie, blikken ananas, pakken rietsuiker, flessen wijn en gebreide Peruaanse vesten.’’

Armoede bestrijden met eerlijke cadeaus AMERSFOORT - De wereldwinkel in Amersfoort bestaat 25 jaar en dat wordt op zaterdag 16 oktober gevierd met veel muziek, workshops, hapjes en drankjes. Ooit begonnen in een klein stoffig hok bij het oude politiebureau aan de Van Asch van Wijckstraat, tegenwoordig zit de winkel in een monumentaal pandje op een echte A-locatie in de Langestraat. Els Cordes (75), Nel Hellevoort (71) en Marieke Boerdijk (52) zijn al jarenlang betrokken bij de ‘beste cadeauwinkel van Nederland’. door André van der Velde

Nel kwam er kort daarna bij. Zij is net als Els tegenwoordig betrokken bij de inkoop van producten. ,,Ik wilde een bijdrage leveren aan wat we toen nog derdewereld landen noemden. Door artikelen te verkopen help je op kleinschalige wijze mensen in ontwikkelingslanden.’’ Ook voor Marieke was dat de reden voor de Wereldwinkel te werken. Zij is er sinds 1994 bij betrokken en is nu coördinator. ,,Een producent van ons moet aan een aantal criteria voldoen: respect voor mens en milieu, gelijkheid van man en vrouw en absoluut niet betrokken zijn bij kinderarbeid. En”, vervolgt ze, ,,de kinderen van producenten moeten naar school toe.” Nel knikt instemmend. ,,We zorgen voor een vast inkomen voor onze producenten, ook al daalt de wereldprijs van bijvoorbeeld koffie. Op die manier bied je hen de mogelijkheid verder te groeien.”

De Wereldwinkel verhuisde in 1996 naar de Grote Haag, maar zat daar wat afgelegen. Acht jaar geleden betrok de winkel haar huidige onderkomen, dat uitermate goed bevalt. ,,Door deze locatie en door ons assortiment trekken we andere mensen dan voorheen. Vooral ook meer jongeren”, vertelt Nel. Het assortiment is wel in de loop der jaren fors veranderd. ,,We richten ons meer dan in het verleden op de westerse markt. Tegenwoordig hebben we ontzettend veel mooie kunstnijverheid.” Een andere tak van de Wereldwinkel is de levering van onder meer Fair Trade koffie en kerstpakketten aan bedrijven en gemeenten.

Op de vraag of ze nu gaan voor de volgende 25 jaar antwoordt Nel onverwacht. ,,We hopen dat de Wereldwinkel dan niet meer nodig is, dat mensen steeds bewuster zijn geworden van wat ze kopen, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie