‘Meer vierkante meters voor hotel’

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

De gemeente Amersfoort en Vahstal sloten in 2005 de Ontwikkelings- en Realisatieovereenkomst Handelsgebouw e.o. Met de nieuwe afspraken is die overeenkomst uit 2005 aanpast. Volgens de gemeente hebben de aanpassingen een positieve invloed op de ontwikkeling van zowel het Eemplein als het Oppidium en daarmee op de aantrekkelijkheid en het functioneren van het stadscentrum. De gemeente en Vahstal hebben nu afgesproken ‘dat het in beider belang is dat de projecten Oppidium en Eemplein zonder verdere vertraging kunnen worden gerealiseerd’. Om die reden heeft de gemeente aan Multi Vastgoed, de ontwikkelaar die het Eemplein gaat realiseren, en Vahstal gevraagd met elkaar af te speken dat zij elkaars ontwikkelingen niet met bezwaren en beroepen zullen belemmeren.

Multi Vastgoed en Vahstal zitten elkaar niet dwars AMERSFOORT - Het college van b en w heeft duidelijkheid gegeven over de afspraken die zijn gemaakt met Hans Vahstal. De hotel/vergaderruimte die Vahstal binnen zijn Oppidium aan de Amsterdamseweg wil bouwen, mag worden vergroot met 1.000 tot 1.500 m². Bovendien krijgt hij onder meer toestemming voor vestiging van grootschalige detailhandel en voor meerdere winkelformules van tenminste 1.000 m² bruto vloeroppervlak.

door John Spijkerman

Vahstal herontwikkelt het gebied aan de Amsterdamseweg, ter hoogte van de Dirk van den Broek-supermarkt. VABEOG, het bedrijf van Vahstal, verwacht eind 2012 het plan geheel gerealiseerd te hebben. Vahstal vond dat hij in zijn planvorming voor het Oppidium werd benadeeld ten opzichte van de plannen die Multiplan Vastgoed voor het Eemplein had gemaakt. Op 17 augustus liep het overleg daarover tussen het gemeentebestuur en Vahstal vast. Vahstal gaf daarop aan vast te willen houden aan de eisen die hij heeft in de richting van de gemeente. Met de gemaakte afspraken heeft de gemeente volgens Vahstal een en ander rechtgetrokken. Daarop trok hij zijn bezwaarschrift in tegen de bouwvergunning voor het Eemplein. Het intrekken daarvan was reden voor BPA-raadslid Raphaël Smit om duidelijkheid te vragen aan het college.

Het college zegt te willen instemmen met de uitbreiding van de hotel/vergaderruimte omdat dat ‘goed zou zijn voor het economisch functioneren van de stad’. Zonodig wil het college een bestemmingsplanwijziging voorbereiden. Het college heeft wel het voorbehoud gemaakt dat de gemeenteraad moet instemmen met zo’n bestemmingsplanwijziging.

Het college wil Vahstal grootschalige detailhandel toestaan, omdat ook bij het Eemplein dichtbij het centrum grootschalige detailhandel mogelijk is. ,,Wij willen ruimte bieden voor de versterking van het stadsbrede winkelaanbod met grootschalige detailhandel waarvoor in de binnenstad geen ruimte is’’, stelt het college.

Op de begane grond komt in het huidige plan van Vahstal supermarkt Dirk van den Broek. De gemeente zegt mee te willen werken aan de wens van Vahstal om meerdere andere grote winkels in die ruimte te mogen vestigen, mocht de Dirk van de Broek niet langer huren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie