Collegium Amisfurtense neemt afscheid

22 september 2010 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - In het eerste Hofconcert van dit seizoen treedt op zaterdagavond 25 september het Collegium Amisfurtense onder leiding van Simon Groot voor het laatst op. Als afsluiting van veertien jaar muziek uit de zestiende eeuw brengt het Amersfoortse ensemble nog één keer een programma rond om twee grote componisten die in Amersfoort werkten: Petit Jan de Latre (Luik ca.1510 - Utrecht 1569) en Joannes Tollius (Amersfoort ca. 1550 - Kopenhagen ca. 1625).

door Peter Bruinsma

Van deze beide componisten brengt het Collegium Amisfurtense een dwarsdoorsnee uit hun oeuvre aangevuld met recent werk van Daan Manneke en Bart Visman die zich door het zestiende eeuwse materiaal lieten inspireren. Tollius was in zijn tijd al een componist van internationale allure. Hij maakte vooral furore in Italië en was later werkzaam in de hofkapel aan het Deense hof. Petit jan de Latre was muziekmeester in Amersfoort. Bij toeval werd in Düsseldorf een incompleet muziekboekje van de Latre ontdekt. Het bewaard gebleven oeuvre van de Latre bevat chansons op Franse en Nederlandse teksten. Daan Manneke en Bart Visman hebben op verzoek van het Collegium Amisfurtense enkele gedichten uit het muziekboekje van de Latre opnieuw op muziek gezet in de vermoedelijke stijl van de Latre.

Joannes Tollius liet vier bundels met composities na, met daarin vijf- en driestemmige motetten en zesstemmige madrigalen. Het Collegium Amisfurtense trad voor het eerst op 2 september 1996 voor het voetlicht. Na veertien jaar kijkt het ensemble met vreugde terug op de concerten die werden gegeven. De projecten waarin aandacht werd geschonken aan de Amersfoortse muziekgeschiedenis uit de zestiende eeuw vormden daarin een onbetwist hoogtepunt. ,,Het is dan ook niet zonder weemoed dat we er een punt achter zetten, maar het voelt voor ons allen als voltooid”, aldus dirigent Simon Groot.

,,De serie Hofconcerten wordt goed bezocht. Er is veel belangstelling vanuit Amersfoortse koren om één van de zes concerten die een jaarserie bevat, te mogen invullen. De concerten duren een uur en beginnen steevast om acht uur ‘s avonds. Die formule werkt inmiddels als zeer vertrouwd”, licht bestuurslid Bert Landman toe. St. Joriskerk aan de Hof in Amersfoort ontleent de serie haar naam. Helaas zullen het komende jaar drie van de zes concerten elders moeten plaatsvinden.

,,Dat heeft te maken met restauratiewerkzaamheden in de St. Joriskerk. We zijn nu naarstig op zoek naar een vervangende locatie voor de concerten van 22 januari, 26 februari en 19 maart, waarbij we uiteraard vooral op zoek gaan naar plekken in de Amersfoortse binnenstad”, vult Bert landman aan. In het nieuwe seizoen 2011-2012 hoopt de Stichting Hofconcerten als vanouds alle concerten in het koor van de St. Joriskerk te kunnen realiseren. l

u Hofconcert door het Collegium Amisfurtense o.l.v Simon Groot op zaterdag 25 september om 20.00 uur in de St. Joriskerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie