VVZA schrikt niet van achterstand

15 september 2010 om 00:00 Voetbal

De achterstand was ook tegen de verhouding in. VVZA toonde al in de eerste helft aan dat de versterkte formatie van trainer Piet Rigter eigenlijk geen problemen met de ploeg van oud FC Utrecht speler Herman Verrips moest hebben. ,,Tegen zo’n ploeg hoef je ook niet te verliezen”, zei Freek Rubrech, met drie doelpunten de productiefste VVZA’er op Emiclaer, na 90 minuten bij vlagen aantrekkelijk voetbal. Over zijn drie treffers was de middenvelder erg in z’n nopjes. ,,Dat is perfect en niet eerder gebeurd in een wedstrijd van mij bij de senioren.” Over de beginfase van VVZA was Rubrech minder te spreken. ,,We gaven de doelpunten wel heel gemakkelijk weg. “

AMERSFOORT - De trouwe aanhang van VVZA moest zondagmiddag wel even slikken. Hun favorieten stonden in het eerste thuisduel van de nieuwe competitie tegen Brederodes na een minuut of 24 met maar liefst 0-3 achter. En dat had niemand verwacht, ook de bezoekers niet, na de knappe overwinning van de Amersfoorters op de openingsdag van het seizoen 2010/2011 een week geleden op Magreb (3-4). door Balt Gmelig

En dat was ook zo. De spelers uit Vianen werden geen strobreed in de weg gelegd toen zij in de buurt van het VVZA doel opdoken. Kevin Kroeze (2) en Leon Pin verrasten doelman Werner Rijk die zich een betere start van zijn 150e wedstrijd voor de zeehelden had gewenst. Onder de indruk van die snelle achterstand (0-3) was Rubrech niet. ,,Wij creëren altijd wel kansen.” Dat gebeurde ook, al vanaf de eerste minuten. Nog voor rust verkleinde Rubrech met een kopbal de achterstand: 1-3.

Aan tien productieve minuten in de tweede helft had VVZA voldoende om de 1-3 achterstand om te buigen in een 4-3 voorsprong. In de 48e minuut verraste Rubrech de kleine doelman Marcel de Groot met een stiftbal: 2-3. ,,Dan weet je dat je de wedstrijd eigenlijk niet meer kan verliezen en over ze heen kan lopen. Met zo’n spits als Michael Ouwerkerk weet je ook dat je kansen ga krijgen. Hij is echt een aanwinst voor ons.”

Rubrech en Ouwerkerk dompelden de tegenstanders uit Vianen in rouw. In de 54e minuut kregen de naar schatting 400 toeschouwers de mooiste aanval van VVZA voorgeschoteld. Met een knap hakje zette de prima spelende Sebastian Verhoeve zijn ploeggenoot Rubrech aan het werk. De middenvelder passeerde een tegenstander en bediende Ouwerkerk op maat. De spits haalde vervolgens doeltreffend uit: 3-3.

Binnen een minuut was ook de vierde treffer een feit. Kinderlijk eenvoudig kon Rubrech een voorzet van Ouwerkerk met een kopbal afronden: 4-3.

Daarna probeerden beide partijen tot scoren te komen maar was alleen VVZA nog een keer succesvol. In de slotfase mocht Ouwerkerk vanaf elf meter zijn tweede treffer laten aantekenen, nadat invaller Rob Hosman binnen de beruchte lijnen door Tjerk Heestermans was gevloerd: 5-3.