Hoogland overtuigt tegen Soest: 5-1

8 september 2010 om 00:00 Voetbal

Bijna 1000 toeschouwers, waaronder veel Soesters, konden hun ogen niet geloven. Na negen minuten was de eerste Hooglandse treffer al een feit. Kheibal Mangal gaf zijn ploeg het goede voorbeeld: 1-0. Soest stond erbij en keek erna. Dat was ook na een half uur het geval toen Florian Lammers die door een blessure de 90 minuten niet volmaakte, ongehinderd kon aanleggen: 2-0.

HOOGLAND - De streekderby tussen Hoogland en Soest was zondag al na de eerste helft beslist. Op eigen veld lieten de Hooglanders er geen geen gras over groeien. De thuisploeg had aan 45 minuten genoeg om de Soesters op een onoverbrugbare achterstand (4-1) te zetten. De tweede helft was daardoor een formaliteit. door Balt Gmelig

Nummer drie volgde tien minuten later en kwam op naam van Kevin Heideveld die de bal licht toucheerde voordat de bal in het net achter Soest doelman Mitchel van den Dijssel belandde: 3-0. ,,We waren niet alert genoeg en maakten teveel persoonlijke fouten”, gaf Soest trainer Karel Knaap als verklaring op voor de moeilijke beginfase van zijn ploeg.

Pas in de 42e minuut kon Soest, vorig seizoen kampioen van de derde klasse, iets terugdoen. Michael Bakkenes, oud-speler van KVVA, wist doelman Sebastiaan Bruins van dichtbij te passeren: 3-1. Maar nog voor rust bracht Heideveld het verschil weer op twee doelpunten: 4-1. Knaap: ,,We kenden teveel zwakke momenten en dat wordt op dit niveau meteen afgestraft. Qua spel waren wij niet veel minder dan Hoogland. Zij waren wel vaardiger en hebben een goed ingespeeld team. De 5-1 was ook niet meer dan verdiend”, aldus de oefenmeester na afloop van een wedstrijd die na rust geen wedstrijd meer was.

In de tweede helft slaagden de Soesters er niet in het leven van de Hooglanders nog zuur te maken. De bezoekers zochten wel regelmatig de aanval op maar opgelegde kansen kregen zij niet meer. Hoogland liet zich nog wel gelden maar meer dan een doelpunt van Mangal (5-1) en een knal van Heideveld op de lat konden niet worden genoteerd.

Na de eerste competitieronde kan Hoogland met vertrouwen de resterende competitiewedstrijden tegemoet zien. Het ontbrekende van de drie gestopte routiniers Ronald Buitink, Bart van Barneveld en Rolf Koller was niet te merken. Het gat dat het drietal heeft achtergelaten, is moeiteloos door de resterende spelers uit de selectie opgevuld.

Een tegenvaller voor trainer Ronald Heerschop was wel het uitvallen van Lammers na de eerste helft. ,,Hij had last van zijn hamstring en omdat wij al met 4-1 voor stonden, heb ik hem maar voor de zekerheid eruit gehaald”, verklaarde de oefenmeester zijn besluit om Lammers te wisselen.

Gevolgen had de wissel niet. De voorsprong van Hoogland kwam in de tweede helft niet meer in gevaar. ,,Als je de eerste wedstrijd zo speelt, moet je tevreden zijn maar dit zegt nog niets”, zei Heerschop. ,,Het zat ook mee. Op de beslissende momenten hadden wij net iets meer geluk.”