In de ban van zonnepanelen

8 september 2010 om 00:00 Nieuws

,,De tenen zijn niet mooi, die moeten we nog even mooi maken”, klinkt het in de hal van de basisschool aan de Spaarnestraat. Van een afstandje kijken Silvana (9), Tamika (8) en Quincy (8) met een kritische blik naar de drie felgekleurde fantasiebeesten op hun schilderij in wording. Nadat duidelijk is wat er nog aan schort, gaan ze weer enthousiast aan de slag. Hun begeleider, de Nicaraguaanse schilder Freddy Ulises Naira Aráuz (19), kijkt glimlachend toe. ,,Van een afstandje zie je veel beter wat ontbreekt, dan van dichtbij”, legt hij uit, terwijl Quincy en Tamika hun roze ,,dino-vogel” voorzien van tenen en Silvana haar gele wezen ,,een soort schildpad” nog wat verder inkleurt.

‘Nicaraguaanse’ schilderijen op De Kubus SOESTERKWARTIER - Leerlingen van de groepen 5 van De Kubus hebben afgelopen week samen met een kunstenaar uit Nicaragua vier grote kleurige muurschilderingen gemaakt. Twee schilderijen staan boordevol bontgekleurde fantasiewezens en twee andere hebben het thema ‘zon op school’. Het maken van de schilderijen maakt onderdeel uit van een inzamelingsactie die De Kubus houdt voor een basis- en mbo-school in het midden-Amerikaanse land.

door André van der Velde

De Nicaraguaan is onder de indruk van de jonge Amersfoortse schilders. ,,Ze hebben een grote fantasie en gebruiken alle kleuren. Ze zijn ook een stuk extraverter dan Nicaraguaanse kinderen. Ze zeggen ronduit wat ze mooi of lelijk vinden.”

De komst van de Nicaraguaan past in de actie die De Kubus voert voor het Centro de Menores, een school voor basis- en mbo-onderwijs in Corinto. ,,Die organisatie heeft voor de aanschaf van zonnepanelen 30.000 euro nodig”, vertelt Marieke van Krugten, bestuurslid van de stichting Vrienden Kinderhuis Corinto. Die stichting heeft het Centro de Menores in 1991 opgezet om het praktijkonderwijs in Nicaragua van de grond te krijgen. ,,In Nicaragua functioneert het elektriciteitsnet heel slecht. Zo heb je elektriciteit, zo zit je uren of zelfs dagen zonder. Goed lesgeven is dus niet mogelijk. Zonnepanelen bieden uitkomst.”

De Kubus maakt zich elk jaar sterk voor een goed doel. Van Krugten, wier zoontje Beer op De Kubus zit en die betrokken is bij Duurzaam Soesterkwartier, bracht ‘haar’ school op het idee om dit jaar Nicaragua te kiezen. Kunstenaar Freddy die door haar stichting was uitgenodigd schilderijen te maken op diverse basisscholen in heel Nederland, kon zo aftrappen in Amersfoort.

Het elektriciteitsprobleem in Nicaragua bood de mogelijkheid de leerlingen over onder meer duurzaamheid na te laten denken. De twee te beschilderen houten panelen kregen als thema Zon op school. Daarbij zou het aanvankelijk blijven, vertelt Van Krugten. ,,Die muurschilderijen komen op school te hangen. Maar de leerlingen schilderden zo snel en waren zo enthousiast, dat we besloten nog twee extra panelen te maken. Die kregen als thema fantasiedieren en komen te hangen in de speeltuin Rivierenwijk.”

De Kubus zal in de loop van dit jaar nog enkele acties organiseren waarbij geld wordt ingezameld voor Nicaragua. Daarbij gaat het mogelijk net als vorig jaar om een sponsorloop en een rommelmarkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie