Open monumentendag laat weer volop genieten

25 augustus 2010 om 00:00 Persoonlijk

AMERSFOORT - De Open Monumentendag in Amersfoort stond zaterdag en zondag in het teken van de smaak van de 19e eeuw. Ter gelegenheid daarvan werd in Park Randenbroek een aantal wandelingen georganiseerd. Zaterdag vond bovendien de dag van de Amateurkunst plaats. Voor menigeen was het volop genieten.

Niet alleen talloze historische panden hadden afgelopen weekend de deuren geopend. In de Eemhaven waren historische schepen zoals de Vita Nova en de Seville te bezichtigen. Verder waren in de Eemhaven de voormalige fabriek Rohm & Haas en de voormalige verffabriek Warner Jenkinson vanbinnen te bekijken.

Net als voorgaande jaren waren onder veel meer ook de Koppelpoort, Brouwerij de Drie Ringen, de Beiaardschool, diverse kerken, de Stad van Cahen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis geopend.

Het Huis met de paarse ruiten aan de Zuidsingel was alleen zondag open en trok zo'n duizend bezoekers, die rondgeleid werden door de vakkundige vrijwilligers van 't Gilde. Wie het gebouw, de prachtige tuin en de kapel wilde bezoeken moest wel een half uur in de rij staan. Dat gold ook voor de synagoge in de Drieringensteeg. Zondag maakten zo'n zeshonderd mensen gebruik van de mogelijkheid het joodse Godshuis te bezichtigen. Ook de joodse begraafplaats trok zondagmiddag veel belangstellenden.

Bijzonder was de openstelling van de afgebrande Elleboogkerk, waarin het Armando Museum gevestigd was. Het afgezette straatje pal naast de kerk was door de bewoners voor de gelegenheid geopend.

Was het weer zaterdag zonnig, zondag was het vooral in het begin van de middag regenachtig. De bezoekers lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. Gewapend met paraplus volgde een aantal geïnteresseerden de rondleiding door Park Randenbroek, die verzorgd werd door de gemeentelijke landschapsarchitect Willem Oxener. Hij wist de wandelaars te boeien met bijzondere weetjes over de flora en fauna in het park en gaf aan wat de komende jaren veranderd zal worden om de uitstraling van het park te verbeteren.

Niet alleen in de binnenstad waren de monumenten geopend. Het Leerhotel aan de Daam Fockemalaan, Kapel Coelhorst en De Inham in Hoogland hielden ook open huis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie