Vrolijke start NS Try Out Festival (+ video)

6 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Menig reiziger zal donderdag uit zijn of haar dagelijkse routine zijn gehaald, bijvoorbeeld 's ochtends vroeg door een live pianoconcert, of door de Spullenmannen die druk in de weer zijn een krant te maken (De waan van de dag)pianoklanken. Het NS Try Out Festival heeft het NS-station veranderd in één groot podium voor kunst en cultuur. Het gehaast op weg naar werk of huis wordt nog tot en met zaterdag onderbroken door verrassende acts en optredens.

De officiële opening van het festival vond donderdagmiddag plaats, terwijl het festival al in volle gang was, door een mooi, grappig en soms ontroerend optreden van het Volksoperahuis, op onnavolgbare wijze aangekondigd door festivalhost Art-Jan de Vries.

NS-directeur Randstad Noord, Joost Ravoo en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort lichtten vervolgens kort en krachtig de betekenis toe van het festival. Ravoo: ,,Het station is een heel functionele plek. De NS wilde er iets leuks aan toe voegen in de hoop dat u er langer blijft hangen en de volgende keer wellicht een heel andere kijk op het station heeft", vertelde hij de paar honderd toehoorders, voornamelijk forenzen die op weg waren naar huis en toch nog even bleven hangen. Hij sprak de hoop uit dat het festival de band met de stad versterkt. ,,Maar bovenal hoop ik dat iedereen er vooral heel veel plezier aan beleeft."

Burgemeester Bolsius stelde dat het festival een mooi tegenbeeld biedt van de haast en snelheid die doorgaans op het station heersen. ,,Het gaat nu om ontdekken en beleven en dat past ook mooi bij Amersfoort."

Amersfoort is de eerste stad die dit jaar door het NS Try Out Festival wordt aangedaan, daarna volgen nog Groningen, Leiden en Eindhoven. De keuze voor Amersfoort hangt samen met de opening zaterdag van het jeugdoperahuis van Holland Opera (Xpres) in de Veerensmederij op de Wagenwerkplaats.

De centrale hal van de NS staat vol podia, standjes, kunstwerken en er is zelfs een heuse filmzaal. Er is muziek, theater, film, literatuur en er worden heel veel workshops gegeven.

Het festival zoekt nadrukkelijk aansluiting bij lokale initiatieven. Radio 3FM Serious Talent geeft Amersfoortse bands de mogelijkheid zich te laten horen. Verder doen onder meer Gluren bij de Buren, Per Expressie en de Stille Fanfare mee en wordt samengewerkt met de Amersfoortse musea.

Er is voor elk wat wils. Een van de hoogtepunten zal het optreden van Nick Simon zijn. Zij spelen zaterdagmiddag enkele nummers van hun nieuwe cd ‘Fier’, die ze na afloop ook signeren.

Het complete programma staat op www.ns.nl/festival.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie