Afbeelding
iStock

Tweede zonne-centrale op boerderij Breevoort

15 december 2020 om 07:00 Natuur en milieu

HOOGLAND Zon op Hoogland is van plan een tweede project zonnepanelen bij boerderij Breevoort in Hoogland te starten in het kader van postcoderoosregeling (Regeling Verlaagde tarief Energiebelasting). In juli 2020 is op Breevoort al een eerste zonne-centrale in bedrijf genomen, die nu volop groene energie levert.

Zon op Hoogland Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor inwoners van Eemland. Door gebruik te maken van het dak van een bedrijfsgebouw of boerderij kunnen mensen die geen zonnepanelen op hun dak willen hebben of niet kunnen hebben, toch hun energierekening verlagen en bijdragen aan een meer duurzame wereld.

,,Het gaat bij dit project om ruim 200 panelen”, legt voorzitter Jan Bijvank van Zon op Hoogland uit. ,,Dat betekent dat men één of meer certificaten kan kopen. Een certificaat vertegenwoordigt een waarde van 250 kWh en zal ongeveer 240 euro kosten. In dat bedrag van 240 euro zit een marge van 40 euro die u terugkrijgt als de kosten juist zijn begroot. Uiteindelijk beslist de Algemene Ledenvergadering wanneer dat zal zijn.”

Met dat certificaat kunnen deelnemers jaarlijks hun energiebelasting terugvorderen bij hun energiemaatschappij. ,,Over een verbruik van 250 kWh is dat ongeveer 27,50 euro.” De stroom die de installatie opbrengt, verkoopt de coöperatie aan een groene energieleverancier. ,,Die opbrengst is nodig om de kosten van de coöperatie te dekken. Wat daarvan overblijft, na aftrek van de coöperatiekosten, wordt ook jaarlijks aan de leden van de coöperatie uitgekeerd.”

Uitgaande van een kostprijs van 200 euro en energiebelasting van 27,50 euro per 250 kWh, is de terugverdientijd ongeveer 7 tot 8 jaar. Men kan meedoen als men in één van de volgende postcodegebieden woont: 3828, 3812, 3813, 3822, 3823, 3824, 3741, 3751, 3752, 3764, 3768.

,,Om mee te doen dient men een voorinschrijving te doen bij de koepelcoöperatie Zon op Nederland: www.zonopnederland.nl  Daar moet men zich - als u nog geen lid bent – zich eerst registreren. Dan kiest u de voorinschrijving bij project Breevoort II en vult daar uw gegevens zo compleet mogelijk in.”

Bijvank: ,,Het lidmaatschap bij Zon op Hoogland kost eenmalig 35 euro en wordt pas gefactureerd als u ook daadwerkelijk het lidmaatschap ondertekent. Daar krijgt u– als het project doorgaat- een apart formulier voor. Voorinschrijving verplicht tot niets. Het geeft de coöperatie een beeld of er genoeg belangstelling voor dit project is.” 

Meer informatie op www.zonophoogland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie