Afbeelding
Jeroen de Valk

D66 grootste verliezer, GroenLinks grootste winnaar

22 maart 2018 om 01:15 Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

AMERSFOORT De verkiezingen voor de Amersfoortse gemeenteraad gaan voor een aantal verschuivingen zorgen. De coalitiepartijen, die met wethouders vier jaar lang zitting hadden in het machtige college, leden verlies, met uitzondering van de VVD.

Jeroen de Valk

De oppositiepartijen kregen daarentegen méér stemmen, met uitzondering van de SP, die zetels zal moeten inleveren, en Actief, die ondanks krachtige oppositie geheel uit de raadszaal zal verdwijnen. Tussen de VVD en D66 speelde zich een nek-aan- nekrace af. Uiteindelijk kreeg D66 15 procent van de stemmen en de VVD 14,6.

Dit betekent dat D66 zich weer de grootste partij van Amersfoort mag noemen. Toch is er binnen de gelederen van deze fractie weinig reden om te gaan juichen. D66 kreeg namelijk vier jaar terug 20,6 procent en is thans de grootste verliezer. Het verlies van de PvdA was ook aanzienlijk; de partij tuimelde omlaag van 10,9 naar 6,3 procent van de stemmen. Met bijna identieke cijfers kelderde ook de SP.

DUURZAAMHEID De grootste winnaar is GroenLinks, die steeg van 7,3 naar 13,1 procent. GroenLinks-raadslid Frans Prins liet weten te streven naar een plek in de coalitie. Al was het maar omdat de 'oude' coalitie thans te weinig stemmen heeft om een meerderheid te kunnen vormen. Er moet dus een partij bij. Prins: ,,D66 mag dan hebben verloren, de partij heeft nog steeds een aanzienlijke aanhang, en dat respecteren wij. D66 staat dicht bij GroenLinks als het gaat om onze grote thema's: duurzaamheid, het milieu en de zorg. Maar we zijn bereid met alle fracties in gesprek te gaan, net zoals we ook als oppositiepartij altijd de samenwerking hebben gezocht. Na vier jaar inspanningen wordt het tijd om te oogsten.''

VVD-voorman Kees Kraanen, trots op een stijging van enkele procenten, zei dat hij zich een coalitie met GroenLinks goed kan voorstellen. ,,We hebben allebei duurzaamheid hoog in het vaandel staan.''

KANSHEBBER Maria Ballast (CDA) zag haar partij ook aanschuiven bij de coalitie, 'als beloning voor vier jaar constructief en opbouwend oppositie voeren'. Haar partij steeg van 10 naar 13 procent. Oók een kanshebber voor de coalitie is Amersfoort2014, die nu maar over één zetel beschikt, maar kans maakt op drie zetels. Minder kansrijk is de BPA, die bleef steken op dezelfde twee zetels. Drie nieuwkomers - de SGP, de blanco lijst van Gerard Chel en Vrede & Recht - haalden onvoldoende stemmen om zelfs maar in de buurt te komen van één zetel.

DENK daarentegen, kreeg ruim genoeg stemmen voor een zetel. Dit ondanks de afwezigheid van deze voor Amersfoort nieuwe partij bij de vele debatten in de stad. Het lijkt erop dat lijsttrekker Tahsin Bülbül rekent op de allochtone kiezer die tóch wel komt. Maar aangezien hij vrijwel zeker in de raad komt, zal hij vroeg of laat toch in debat moeten treden. Zijn collega-raadsleden kijken er naar uit.

OPKOMST De opkomst was bevredigend; 59,1 procent van de stemgerechtigden is komen stemmen, wat drie procent meer is dat vier jaar geleden. 

REFERENDUM Tegelijkertijd mochten Amersfoorters zich ook uitspreken over de zogenoemde 'sleepwet': hoeveel privacy leveren we in ten bate van de veiligheid? Amersfoort stemde bij dit referendum tégen met een kleine meerderheid: 44 procent vóór, 52 tegen. (De overige stemmen waren blanco of ongeldig.)

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie