Ook diagonaal Dian Veenhuizen (6) kon verlies van haar team niet voorkomen
Ook diagonaal Dian Veenhuizen (6) kon verlies van haar team niet voorkomen Foto Rinus van Denderen

Volleybaldames Forza hard onderuit

20 maart 2018 om 16:19 Sport/sport

AMERSFOORT In de strijd om rechtstreekse degradatie kregen de volleybaldames van derde divisionist Forza Hoogland een behoorlijke draai om de oren tegen directe concurrent Compaen uit Oostzaan. In de eigen sporthal Nieuwland ging dit voor beide ploegen belangrijke volleybaltreffen voor de Hooglandse formatie met 1-3 verloren, waardoor het team van trainer Marco Veenhuizen een plaats zakte op de ranglijst (voorlaatste) en er nog slechts vijf wedstrijden resteren om uit de gevarenzone te geraken en degradatie te voorkomen.

Huub van Aerssen

Dat het een interessante wedstrijd zou gaan worden stond voor aanvang eigenlijk wel vast. Beide ploegen stonden op gelijke hoogte en hadden de punten hard nodig om op te kunnen stomen naar de negende positie die even rust zou brengen in het gevecht om degradatie. Alle reden dus voor een spannend avondje volleybal.

Een tot op het bot gemotiveerde thuisploeg begon zeker niet onverdienstelijk aan de eerste set die tot halverwege gelijk opliep. Maar na die sterke start zakte Forza in het tweede deel van de set ver terug, de angst sloop om onverklaarbare redenen in de ploeg en de gasten uit Oostzaan liepen uit naar 17-25 setwinst.

ONRUST Ook in de tweede set eenzelfde beeld, waarin Hoogland in de beginfase de zaak onder controle leek te hebben, maar waar naarmate de set vorderde onrust in de ploeg sloop en de persoonlijke fouten zich opstapelden. Dat had tot gevolg dat ook set twee werd gewonnen door Compaen (19-25), dat duidelijk beter omging met de toch wel aanwezige spanning op dit treffen.

Ondanks verlies van de twee voorgaande sets, leek de thuisploeg zich in set drie te hebben hersteld van de domper in de voorgaande sets. Met veel kunst- en vliegwerk slaagde Forza er in om in het spoor van Compaen te blijven. Maar ook nu weer ging het mis in de eindfase, konden bepalende speelsters niet overtuigen en kreeg de Veenhuizen formatie voor de derde keer de kous op de kop getuige het 21-25 set verlies.

HARD WERKEN In de vierde en laatste set was het voor de thuisploeg er op of er onder. Met bovenal hard werken werd een gaatje geslagen van een viertal punten (20-16) en leek in ieder geval eerherstel nabij. Toch ging het in de slotfase nog bijna mis en kon maar ternauwernood de setwinst (25-23) worden veiliggesteld. Einduitslag 1-3.

Forza Hoogland trainer Marco Veenhuizen na afloop van deze toch wel teleurstellende nederlaag: ,,We hebben absoluut niet gebracht waartoe we in staat in zijn. Alhoewel er hard is gewerkt, was het technisch en tactisch beneden de maat. Belangrijk is dat we in ieder geval nog één punt veilig konden stellen. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg, waarbij ook de return tegen Compaen, zullen we uit een ander vaatje moeten gaan tappen om verblijf in de derde divisie te kunnen waarborgen".