Memeth Kaya van APWC geniet van het spelen met vrienden.
Memeth Kaya van APWC geniet van het spelen met vrienden. Foto Rinus van Denderen

Mehmet Kaya schittert in schaduw

21 maart 2018 om 10:53 Sport/sport

AMERSFOORT Mehmet Kaya zie je niet vaak in de krant. Daar staan de doelpuntenmakers en daarom ontbreekt de APWC-speler. Erg? De 25-jarige vindt van niet. ,,Ik speel liever in de schaduw van iemand anders en kan meer genieten van een assist."

Jeroen van der Veer

Tijdens zijn drukke baan op het gemeentehuis in Amersfoort vindt de kleine balkunstenaar even tijd om te praten over het opmerkelijke seizoen van APWC. Diverse spelers van hoge verenigingen kwamen naar de paarswit-combinatie en de meest verrassende naam was die toch van middenvelder Kaya.

Na HVC, VVZA en SDC Putten kwam Kaya vorig jaar uit bij eersteklasser SVL, maar door zijn werk moest hij noodgedwongen na een seizoen afscheid nemen voor die club. ,,Ik kon hier interne opleidingen volgen en werd daardoor drukker. Hierop besloot ik de vereniging toch te verlaten."

NIVEAU Doordat Kaya met veel vrienden schitterde tijdens zogenoemde Moskeetoernooien, werden de koppen bij elkaar gestoken. Zijn teamgenoten tijdens die vriendschappelijke wedstrijden zagen wel wat in het plan om met een eerste elftal te spelen, daardoor speelt de dribbelaar nu in de derdeklasse bij APWC. ,,En dat is geen straf", zegt hij vol overtuiging. ,,Het niveau is hoog, er lopen goede voetballers en op de trainingen is de selectie zo'n dertig man groot."

Spijt van zijn overgang heeft Kaya dan ook niet. Met APWC speelt hij met vrienden en doet hij mee op de titel. ,,Ik weet zeker dat als wij vijf seizoenen met dit team samen spelen, we in de eersteklasse voetballen. Dat is geen bluf."

TWEEDE Toch staat APWC met al die goede voetballers op de tweede plaats en niet eerste. Dat staat Quick met een voorsprong van acht punten. ,,Onze selectie bestaat uit vrijwel allemaal spelers die nieuw zijn. We moesten in het begin dan ook aan elkaar wennen en het was nog geen ingespeeld team", is de verklaring van Kaya. ,,Quick had amper verschuivingen en dat is hun winstpunt. Wij hebben in het begin, vooral tegen mindere tegenstanders, punten laten liggen."

TEGENSTANDER ,,Daar ligt direct ons probleem", vult de 25-jarige aan. ,,Wijzelf zijn onze grootste tegenstander. Zondag stond het 5-1 voor ons en gaan we te makkelijk denken, worden we nonchalant en gemakzuchtig. Daardoor krijg je toch weer een tegendoelpunt. Tegen de op papier mindere tegenstanders sluipt dat er ook in en dan kan je wel eens onderuit gaan."

Aankomende zondag staan APWC en Quick tegenover elkaar en kunnen Kaya en zijn ploeggenoten de titelstrijd weer spannend maken. ,,Wij zijn beter dan zij zijn, alleen blijkt Quick veel constanter. Ze kunnen een wedstrijd doodmaken en een minimale voorsprong door het vuur slepen. Daarvoor verdienen zij ook de complimenten, ze staan niet voor niets eerste."

Een periodetitel heeft APWC al in zijn bezit. Hierdoor zijn ze al verzekerd van de nacompetitie en dat is maar goed ook. De honger naar promotie is groot, legt Kaya uit. ,,Wij hebben zoveel spelers die nu onder hun niveau spelen. Alleen daarom al willen wij zo snel mogelijk uit de derdeklasse. Lukt dat niet via een kampioenschap, dan moet het via de nacompetitie."

De kans is groot dat de 'man van de assist' ook volgend seizoen in het paars speelt. Geen enkele club polste de middenvelder voor een overgang en ook zijn teamgenoten ontvingen geen aanbiedingen. ,,Dat vind ik wel vreemd, ja. Of ik ervan baal? Tja, dat weet ik niet zo goed. Natuurlijk hebben we allemaal ambitie en hebben we naar elkaar uitgesproken dat spelers moeten gaan als ze een mooie kans krijgen, alleen die kansen zijn er voor niemand geweest."

Waar dat aan ligt, durft de Amersfoorter niet te zeggen. ,,Zullen scouts wel bij APWC komen kijken", vraagt hij zich hardop af. ,,Enkele spelers bij ons hebben op hoog niveau gespeeld en deden een stapje terug. Ik ben daar één van, maar blijkbaar raak je dan uit beeld."

Hierdoor is de kans groot dat de APWC-machine in tact blijft en volgend seizoen kan doorstomen. Met vrienden bouwen aan een onverslaanbaar team, het roept bij Kaya weer een beetje het gevoel op dat hij op de pleintjes kreeg.

ROL Vrijuit voetballen, al heeft hij nu wel een andere rol. ,,Ik was vroeger een nummer tien en heb bij APWC een iets verdedigende positie op het middenveld. Hierdoor kan ik mij, ondanks dat het in de derdeklasse is, blijven ontwikkelen. Dus mocht er geen mooie club komen, dan blijf ik hier met alle liefde. En geloof mij; blijven wij jaren bij elkaar, dan gaan hier mooie dingen gebeuren."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie