Anne Reitsma speelt vijf dagen per week in de bekende musical.
Anne Reitsma speelt vijf dagen per week in de bekende musical. Baldwin Henderson

Amersfoortse Anne Reitsma in Soldaat van Oranje

21 maart 2018 om 07:15 lokaal

AMERSFOORT De 21-jarige Anne Reitsma had nog niet zo lang haar toneelschool-opleiding afgerond of ze mocht op auditie komen bij Soldaat van Oranje. Uiteindelijk kreeg de Amersfoortse, ondanks de grote hoeveelheid auditanten, de rol en daardoor is ze nu vijf dagen in de week te zien in de musical die al zeven en een half jaar draait.

Jeroen van der Veer

Terwijl ze spreekt over haar huidige leventje, komt opeens het besef. Ze is 21 jaar, heeft een HBO-diploma op zak en daarnaast een rol te pakken in een musical waar veel mensen van dromen. Het is de laatste tijd in een sneltreinvaart gegaan en daar is Reitsma diep vanbinnen best trots op. ,,Nu ik er zo over praat, krijg ik door dat het toch wel bijzonder is. Alleen, doordat je maar door blijft gaan, sta je daar niet echt bij stil."

FLOW Zeven voorstellingen in een week speelt Reitsma. Vaak in het ensemble, maar ze is ook de back-up voor een van de grotere rollen. ,,De rol in het ensemble is zoals in elk stuk erg belangrijk en wordt binnen de cast ook zeker niet onderschat. We zijn met z'n allen een groep en met in totaal zo'n 150 mensen zorgen wij ervoor dat het publiek een mooie musical te zien krijgt."

Zelf had de in Amersfoort geboren Reitsma niet gedacht dat ze op jonge leeftijd al in zo'n grote musical mocht spelen. Zo rondde zij de toneelschool af, terwijl Soldaat van Oranje meer een muziekvoorstelling is. Toch viel de keuze op haar en de 21-jarige denkt wel te weten hoe dat komt: ,,Ik ben lang, blond en kan wel zingen. De eerste repetitiedag in januari was erg spannend en ik keek een beetje de kat uit de boom. Inmiddels is dat wel anders en zit ik helemaal in de flow."

NIET VERZAKEN Waar ze eerst als ZZP'er actief was, heeft de huidige inwoner van Utrecht opeens vastigheid. Geen toneelvoorstellingen meer voor schoolkinderen op 4 havo, maar haar talent showen voor zo'n duizend mensen per voorstelling. Het smaakt naar nog meer, al wil Reitsma ook graag doorstuderen. ,,Ik heb echt genoten van mijn studententijd. Het waren lange dagen en soms vroeg ik mij wel eens af waar ik aan begonnen was, maar ik leerde er enorm veel. Ik denk er nu over na om een master te volgen. Ben 21 jaar en heb nog een heel leven voor mij."

Maar de knoop is nog niet doorgehakt. Eerst wil ze schitteren op de bühne bij Soldaat van Oranje. ,,Het is hard werken, maar echt leuk om mee te maken. Je moet elke voorstelling het maximale eruit halen, want het publiek betaalt om naar ons te kijken. Verzaken kan dus echt niet."

GENIETEN Als de vraag komt waar ze zichzelf over tien jaar ziet, ontstaat er een lach op het gezicht. ,,Dan heb ik mijn master gehaald, hoop ik een solo-voorstelling te hebben gemaakt met een tour en doe ik meer in en voor het jeugdtheater. Alleen zijn dit wel toekomstdromen, hoor. Tien jaar, dat duurt nog zo lang. Eerst geniet ik nog elk moment van mijn rollen in Soldaat van Oranje, want ik besef steeds meer dat het speciaal is."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie