Steeds meer jongeren hebben grote schulden.
Steeds meer jongeren hebben grote schulden. Koen van Weel

Actieplan 'Jongeren uit de schulden'

23 maart 2018 om 07:50 lokaal

AMERSFOORT Steeds meer jongeren bouwen een schuld op en hebben een bijna niet in te halen betalingsachterstand. Daarom wil de ChristenUnie het actieplan 'Jongeren uit de Schulden' ontwikkelen, met als samenwerkingspartners onder meer Stadsring51, Kwintes, het Jongerenloket en kerken. Fractievoorzitter Simone Kennedy: ,,Omdat de problematiek steeds groter wordt, vinden wij het hoog tijd om ze uit de schulden te krijgen en ook te houden."

Bert Vos

Het is de participatiewet die er mede voor zorgt dat een grote groep tussen de 18 en 27 jaar oud in de schulden komt, zegt Kennedy. ,,Volgens die wet hebben zij geen recht op een bijstandsuitkering. Het is dus werken of studeren. En altijd vallen er dan mensen tussen wal en schip. Ze stoppen met de opleiding, vinden vervolgens geen werk en gaan geld lenen om rond te komen. Ook als ze uit huis worden geplaatst of op zichzelf gaan wonen, neemt de schuldensituatie vaak toe."

BETALINGSACHTERSTAND Het aantal zwerfjongeren in Nederland neemt toe. Zonder inkomen, vaste verblijfplaats of een betaalrekening. Als zij schulden opbouwen is het bijna onmogelijk een regeling af te spreken omdat er onvoldoende aflossingscapaciteit. ,,Het is niet bekend hoe groot die groep precies is", zegt Kennedy. ,,Volgens de laatste cijfers heeft bijna veertig procent van de MBO'ers boven de 18 jaar een schuld en een kwart een betalingsachterstand. Vijftien procent zit in een risicovolle schuldsituatie. We willen niet dat ze levenslang met schulden kampen. Dat belemmert hen in hun zelfredzaamheid en ontwikkeling."

PROJECT Belangrijk onderdeel van het actieplan is participeren in het project 'Op Eigen Benen'. Het project is gericht op het verminderen van schulden en het verkrijgen van een diploma of inkomen uit werk. Ook wordt er gewerkt aan stabiele huisvesting, een stevig sociaal netwerk, financiële educatie en – indien nodig psychische hulp en verslavingszorg. De ChristenUnie wil een landelijke lobby opzetten om de mogelijkheden tot aankopen op krediet en het afsluiten van leningen voor jongeren te beperken.

EIGEN BENEN Kennedy denkt bij het actieplan aan het maken van gemeentelijke afspraken met DUO dat verantwoordelijk is voor terugvorderen van studiefinancieringen, zorgverzekeraars, woningcorporaties en andere grote schuldeisers. Onderdeel van het project 'Op Eigen Benen' is het overnemen van schulden door een gemeentelijk kredietbank of fonds voor jongeren die geen betalingsregelingen kunnen afspreken.

Kennedy: ,,Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zoals geen eigen aflosmogelijkheden, verplicht budgetbeheer en deelname aan het project. Deze schulden worden vervolgens in een haalbaar aflossingstraject afbetaald aan het fonds, waarbij het laatste deel kwijtgescholden kan als voldoende inzet is getoond." Met deze aanpak en het actieplan hopen de samenwerkende partners uitzicht te bieden aan jongeren die nog een heel leven voor zich hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie