EIgenaar Sarfati in 1 van zijn winkels
EIgenaar Sarfati in 1 van zijn winkels (eigen foto)

Goede voornemens 2021 in gevaar door smaakverbod e-sigaret

10 december 2020 om 11:22 Lokaal Deel je nieuws

“Als ex-roker niet meer kan ‘vapen’ met smaak
is de stap terug naar roken een stuk dichterbij”
 
Veel rokers die goede voornemens maken voor komend jaar, nemen in hun overweging vaak zogeheten dampers (e-sigaretten) mee als optie. De grote keuze aan smaakjes en de mogelijkheid het nicotinegehalte te verlagen, bieden kansen om met het ongezonde roken te stoppen. Staatssecretaris Blokhuis wil echter de smaakjes gaan verbieden. Bovendien zou de online verkoop aan banden moeten en wil Blokhuis de blanco verpakkingen van sigaretten ook bij de damp-producten invoeren.
Cedric Sarfati, die drie J-Well speciaalzaken heeft in Amsterdam en Utrecht, sluit zich aan bij landelijke acties tegen die plannen. Hij noemt de plannen van Blokhuis ‘a war on vapes’.

“In het Verenigd Koninkrijk is al gedegen onderzoek gedaan waaruit blijkt dat vapen veel minder ongezond is dan roken. Daar zie je de aantallen rokers ook fors dalen en tegelijkertijd stijgt het aantal vapers. Een bewijs dat vapen een goed alternatief is voor roken. Maar als vapers alleen nog mogen  ‘dampen’ met een tabaksmaak, is de stap terug naar het ongezonde roken vlot gemaakt.”

Een smaakverbod zoals staatssecretaris Blokhuis voor ogen staat, schaadt volgens hem juist de gezondheid omdat gestopte rokers mogelijk weer gaan roken. Een kwestie van het paard achter de wagen spannen. “Als  een nicotineverslaving afgebouwd kan worden met een aanzienlijk minder schadelijk medium dan tabak is dat winst voor de volksgezondheid. Aangename smaken spelen hierin een cruciale rol. Een minder schadelijk alternatief dat aantrekkelijker smaakt dan tabak, maakt de kans groter dat rokers overstappen”, vindt Cedric Sarfati.
Branche-organisaties geven aan dat de overheid de grip en het zicht op het product en het gebruik verliezen. “Blokhuis zegt dat hij een smaakverbod wil omdat mensen die eerst dampen later gaan roken. Dit is totale onzin. Het is juist andersom.”

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie